Zabarikádovaný muž si vyžádal hvězdu Primy Janotku, hrozil popravou dětí

Drama jako z akčního filmu se odehrálo včera přímo v centru Brna nedaleko Mendelova náměstí. V bytě se tam zabarikádoval muž, podle všeho ozbrojený a nebezpečný, a vyhrožoval zabitím čtyř rukojmí, mezi nimiž byly i dvě děti. Jeho podmínkou bylo mluvit s reportérem CNN Prima News Michalem Janotkou. Ten namísto dorazil a nechybělo moc k tomu, aby se s nebezpečným násilníkem setkal tváří v tvář. Nakonec ale nekompromisně zasáhli policisté. Jedna z největších ikon primáckého zpravodajství Expresu popsala, jak se v nervydrásajících chvílích cítila a jaký strach měla Janotkova přítelkyně.

Prima událost zdokumentovala přímo na místě, Michal Janotka tam přijel dokonce na vyžádání velitele zásahu. 

Právě s populárním reportérem chtěl zabarikádovaný muž mluvit a hrozil, že pokud nebude po jeho, zbaví se rukojmích. Mezi nimi byly dvě ženy a dvě děti.

„Plánovali jsme úplně jiné natáčení, měli jsme jet k soudu. Pak mi ale zavolali, že nás chtějí policisté na místě zásahu, že si nás vyžádal přímo únosce. Všeho jsme nechali a vyjeli jsme na místo, dostali jsme se až k tomu domu,“ popsal Michal Janotka pro Expres.cz, jak se o tom, že bude brzy na dosah obrovskému nebezpečí, dozvěděl.

„Situace se tam měnila z minuty na minutu, ten člověk telefonoval z bytu a požadoval, že s námi chce natočit rozhovor. Chtěl nám sdělit nějaké svoje problémy, vypovídat se, přesně ale nevím, o co se mělo jednat. Byli jsme tam připravení a v jednu chvíli nás policisté povolali, abychom šli přímo do té chodby, kde se byt nacházel a kde se chystala zásahová jednotka. Byli jsme pár metrů od dveří,“ ohlíží se Janotka za vypjatými okamžiky.

Reportér Michal Janotka na místě

Problém byl v tom, že se jednalo o nebezpečného recidivistu. Podle sousedky na něj měla partnerka několikrát volat policii a přímo od jeho švagra se dokonce doslechla, že měl sestře v minulosti podpálit byt.

Policisté se proto rozhodli, že nebudou životy členů primáckého televizního štábu riskovat.

„Zřejmě i vzhledem k těm probíhajícím telefonátům vyhodnotili tu situaci tak, že je to zbytečně velké riziko a nebezpečí. Půjčili si od nás vestu a mikrofon a v podstatě na toho muže připravili lest,“ popisuje Janotka.

Policisté obklíčili byt.

Následně policisté s mužem znovu navázali kontakt, načež se jim podařilo ho přimět, aby propustil obě děti.

Pak už netrvalo dlouho a policistům se povedlo celou akci dotáhnout do zdárného konce. Byt, v němž se kriminálník zabarikádoval, obklíčili, vzápětí vtrhli dovnitř a muže zpacifikovali. Zachránili tak i dvě ženy, které jako rukojmí držel.

Ačkoliv se s nebezpečným kriminálníkem nesetkal tváří v tvář, na reportáž zřejmě Janotka hned tak nezapomene.

„Musím říct, že mi nebylo úplně nejlépe, když jsem kolem sebe viděl policisty v neprůstřelných vestách, jak se chystají k akci. Honilo se mi hlavou, že se může stát cokoliv. Že nevíte, kdo za těmi dveřmi je, co se tam odehrává, jestli ten člověk má nějaký plán. A také jestli si nechce náhodou vyřídit účty se mnou, protože jsem třeba v minulosti o něm natočil nějakou reportáž. Myšlenek se vám honí hlavou strašně moc,“ říká reportér.

Policisté muže zpacifikovali a odvedli v poutech.

Za téměř dvacetiletou praxi se prý Janotka s tím, že by si ho pachatel obdobného činu vyžádal, nesetkal. A to i když byl jako tvář populárních Krimi Zpráv mnohokrát svědkem dramatického policejního zásahu. Strach o něj pochopitelně měli v nezvyklé a vypjaté situaci i blízcí.

„Byl jsem v kontaktu s přítelkyní Nikolou, která je editorkou Krimi Zpráv. Ona mi úplně náhodou volala zrovna ve chvíli, kdy jsme přijeli na místo. Říkal jsem si, že už asi ví, co se děje, ale ona to vůbec netušila. Asi to byla intuice, zavolala mi, aby se zeptala, jak se mám a jaký budu mít den. Říkám jí: Zrovna stojím se zásahovou jednotkou u domu, kde je zabarikádovaný nějaký člověk a požaduje náš štáb. Nejdříve si myslela, že si dělám legraci. Pak mi několikrát opakovala, ať si dáváme pozor. Měla samozřejmě strach,“ popsal nám reportér.

Za celou událostí stály podle zjištění CNN Prima News zřejmě partnerské rozepře v kombinaci s drogami. Muž má navíc na svědomí velmi pravděpodobně i několik dalších zločinů včetně loupežného přepadení. Policisté ho tak v nejbližší době obviní. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:06 pátek 21. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 29
  • 27
  • 23
  • 21
  • 20