Otravné koloběžky jako věčné smetí: Lidé je topí ve Vltavě či strkají na střechy zastávek

Koloběžky a jejich nesprávné parkování už dlouho trápí lidi v Praze. Letos se k nim přidali i Brňané, kteří si už několik měsíců stěžují strážníkům, že se dvoukolky povalují všude možné. V úterý to kreativním způsobem vyřešili lidé na Obilním trhu v Brně, kde koloběžky vystavili na střeše místní zastávky. Vysvobodit je museli až strážníci, které lidé na místo přivolali.

Elektrokoloběžky měly v hlavním městě velký náskok, ale za poslední rok Brno ukázalo, že se nechce nechat zahanbit, město se začalo zaplavovat těmito přibližovadly. Moravská metropole musela v minulosti řešit i případ, kdy jich ze dne na den přibylo 150. Nejenže to nečekali obyvatelé města, ale nevěděli o tom ani na magistrátu.

„Nikdo o tom s městem předem nejednal. Poté, co se koloběžky objevily a vyvolaly rozruch, mě zástupci firmy obratem kontaktovali a omluvili se, že to spustili takovým způsobem,“ řekl tehdy radní městské části Brno-střed Jan Mandát.

Koloběžky si u řady Brňanů rychle získaly oblibu, ale podobně jako v Praze už si nikdo moc neláme hlavu s tím, kde „svou“ koloběžku odhodí.

„Přes léto narostl počet lidí, kteří nás upozorňovali na to, že koloběžky nebývají úplně vhodně odstaveny. Často nejsou odstavené správně a překážejí v chůzi,“ uvedl tiskový mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Situace už dospěla do takového bodu, že se lidé začali předbíhat v tom, kdo koloběžku umístí na nejpodivnější místo. Položit dvoukolku uprostřed chodníku už není tak zajímavé. Někdy je lidé zavěsí jen tak do korun stromů.

Koloběžky je zjevně možné zaparkovat jakkoliv a kdekoliv.

Komu by nestačila koloběžka na větvi, mohl si v úterý vybrat vozítko ze střechy autobusové zastávky, kde se objevilo pět zaparkovaných koloběžek. Policie teď pátrá po výtečníkovi, který to má všechno na svědomí.

„Na umístění koloběžek na střeše zastávky Obilní trh jsme byli upozornění občany. Ještě dnes zajistíme jejich odstranění, prověříme, zda nedošlo k poškození zastávky, a podle toho zvážíme další kroky. Budeme také kontaktovat jejich provozovatele,“ řekla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Koloběžky je zjevně možné zaparkovat jakkoliv a kdekoliv.
Koloběžky je zjevně možné zaparkovat jakkoliv a kdekoliv.

Vtipálek si ke své smůle vybral historickou zastávku, která na místě stojí od roku 1926 a před časem prošla nákladnou rekonstrukcí. Pokud úřady zjistí, že na zastávce s prvorepublikovým funkcionalistickým vzhledem došlo k výraznějšímu poškození, mohla by se tato legrace pořádně prodražit.

Aktuálně by se mělo jednat pouze o přestupek proti občanskému soužití a ve správním řízení hrozí pokuta až dvacet tisíc korun. Pokud se zjistí poškození zastávky, mohlo by se jednat i o trestný čin.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 22. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 51
  • 24
  • 23
  • 19
  • 18
  • 16