Nekupujte kočku v pytli! Po množírnách psů jsou tu množírny koček, frčí „britky“

Britskou krátkosrstou by chtěl každý milovník koček. Toto majestátní zvíře má magické oranžové oči, chundelatý šedý kožíšek a přímo vybízí k mazlení. Není divu, že patří k nejpopulárnějším plemenům, pořídit si ji ale není nic laciného. I proto se rojí čím dál více množitelů, kteří coby „britky“ prodávají obyčejná šedá koťátka za pár tisíc. Nepodporujte je a nenechte se nachytat!

Britská kratkosrstá kočka je jako mazlík k neocenění. Má mírnou, klidnou a přátelskou povahu, takže vyjde jak s dětmi, tak se psím spolubydlícím. Zároveň je půvabná a její nadýchaná šedá srst přímo volá po mazlení. Proto patří k nejžádanějším z ušlechtilých plemen - a to jí velmi škodí.

Pro koťata britské krátkosrsté kočky s PP - průkazem původu, tedy s doloženým rodokmenem, si většinou musíte na chovnou stanici. Tam je pořídíte třeba za 15, klidně ale i za 20 tisíc korun. Pokud se zvířetem nehodláte obrážet výstavy a jde vám vyloženě o čtyřnohého kamaráda, někdy dostanete malou slevu.

Faktem je, že to je pořádný balík peněz. Proč by to někdo platil, říkáte si možná, když na internetu se britské kočky prodávají za 3 - 5 tisíc? Je to jednoduché: inzerátové kočky jsou většinou bez PP. To neznamená, že prostě jen nejsou výstavní - spíš jde o to, že jsou to kříženci či potomci rodičů, kteří plemeno připomínají jen vzdáleně.

Jistě i takové kočičky potřebují domov, pokud ale chcete obyčejnou evropskou kočku, doporučujeme si ji vzít z přeplněného útulku a neplatit za ni množitelům, kteří na ní chtějí podvodem vydělat.

Jak tedy pravou britku poznat?

Bývají zpravidla mohutné. Nejvíce je to vidět u kocourů, kteří jsou v dospělosti opravdu masivní a typické jsou pro ně kulaté, naducané tváře.

Kvůli tomu roste poptávka po kočičkách bez PP, které nemají v ušlechtilým...

Příslušníci tohoto ušlechtilého plemene mají také poměrně kráké nohy, kulaté, zpravidla sytě oranžové oči a kratší, zakulacené uši. Koťátka připomínají chlupaté kuličky s vykulenýma modrýma očima, které později mění barvu.

Vzhledem k tomu, že většina kupců jde po koťátkách, si pak lidé odnáší...

Čím větší poptávka, tím větší nabídka. Množitelé levné, „podvodné“ kočky nechávají dělat jak na běžícím pásu. Nelze samozřejmě všechny házet do jednoho pytle. Je možné, že někteří z nich netuší, že nabízí v podstatě kočku, která s britskou krátkosrstou nemá nic společného. I tak se ale obraťte spíše na licencované chovatele.

Pokud trváte na koupi kočky z inzerátu, nechte si alespoň zaslat fotografie rodičů nebo se na koťátka zajeďte nezávazně podívat. Slušný majitel by vám to měl umožnit, když se bude bránit, ruce pryč.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:01 pátek 26. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 10
  • 10
  • 8
  • 8
  • 7