Muž byl odsouzen za útok na mešitu. Ve vězení za podezřelých okolností zemřel

Pětatřicetiletý Brit Kevin Crehan byl v létě odsouzen za rasově motivovaný útok, který spolu s trojicí kumpánů spáchal na mešitu v Bristolu. Za pohození sendvičů se slaninou před dveře mešity a vyvěšení britské vlajky s protimuslimským nápisem dostal Crehan 12 měsíců ve vězení. Ani ne po půl roce byl ale za zdmi věznice nalezen za podivných okolností mrtvý.

Pětatřicátník Kevin Crehan patřil ke skupince odpůrců muslimů v britském Bristolu. Účastnil se protimuslimských demonstrací a často sdílel na sociálních sítích sítích příspěvky varující proti radikálnímu islámu. Na začátku tohoto roku se rozhodl, že proti muslimům zaútočí i v reálném životě.

Spolu s trojicí podobně naladěných přátel v noci Crehan zaútočil na bristolskou mešitu Jamia. Zde před vchodové dveře pohodili sendviče se slaninou, která je vzhledem k faktu, že je z vepřového masa, pro muslimy nečistá, a na plot vyvěsili anglickou vlajku s nápisem „Ne mešitám!“. Vše zachytili bezpečnostní kamery a čtveřice putovala před soud.

Kevin ani jeho kumpáni se nijak nestyděli za to co spáchali a vinu přiznali. Crehan jako jediný putoval do vězení, protože již měl v trestním rejstříku podmíněné tresty za drobné krádeže a podvody. Za rasistický útok mu soud vyměřil trest dvanácti měsíců odnětí svobody.

Jak se ale ukázalo, ve skutečnosti se jednalo o rozsudek smrti.

Crehan putoval do věznice v Bristolu, která patří k nechvalně proslulým britským vězením, v nichž pobývá významná část muslimských trestanců, z nichž mnozí byli uvězněni právě pro projevy radikálního islámu. Toto prostředí bylo pro Crehana smrtící, spoluvězni se rychle dozvěděli, zač je ve vězení a začali ho šikanovat.

Před několika dny byl nalezen na cele mrtev. Jeho smrt pro podezření z násilného cizího zavinění je nyní prošetřována.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:14 sobota 29. dubna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 15
  • 13
  • 13
  • 10
  • 8