Británie odsouhlasila bombardování v Sýrii. První nálet proběhl za hodinu

  • Velká Británie se zapojila do války v Sýrii
  • Poslanci odsouhlasili britské nálety na pozice ISIS
  • K prvnímu bombardování došlo ani ne hodinu po hlasování
Britský parlament včera odsouhlasil zapojení Velké Británie do vojenských operací v Sýrii formou nasazení stíhaček Royal Air Force do vzdušných útoků na pozice Islámského státu. Ani ne hodinu poté, co poslanci nálety odsouhlasili, došlo na území Sýrie k prvnímu bombardování britskými leteckými silami.

Fotogalerie

Poté, co se do války v Sýrii zapojilo Německo, čekalo nelehké rozhodování o aktivním vstupu do konfliktu i Velkou Británii. Samotnému rozhodnutí, zda se Velká Británie zapojí do vojenských akcí v Sýrii, předcházela dlouhá a vypjatá debata.

Britský premiér David Cameron v plamenné řeči označil nálety za klíč k vítězství nad Islámským státem.

Přes 10 hodin se britští poslanci dohadovali, zda do bojů proti Islámskému státu poslat i britské vojáky. Zaznělo mnoho emotivních projevů. Britský premiér David Cameron vyzval k aktivní podpoře spojenců v boji proti džihádistům, které nazval středověkými netvory a řekl, že právě britské nálety jsou jedním z klíčových kroků k porážce ISIS.

Předseda levicových labouristů Jeremy Corbyn (vlevo) byl viditelně rozladěn tím, že někteří z jeho poslanců hlasovali pro uskutečnění náletů.

Jeho největší oponent, lídr levicové labouristické strany Jeremy Corbyn naproti tomu s britskými nálety ostře nesouhlasil. Kromě toho, že jako velký pacifista neschvaluje žádné zabíjení, tak varoval, že aktivní zapojení Britů jen zvýší riziko teroristického útoku na britské půdě.

Socialističtí odpůrci britského bombardování v Sýrii během hlasování poslanců uspořádali protest před budovou parlamentu. Náletům to ale nezabránilo.

Corbyn nakonec nechal své poslance hlasovat podle vlastního uvážení a ne jednotně a i díky tomu návrh na zapojení britských vzdušných sil prošel v poměru 397 hlasů pro a 223 hlasů proti. Pro návrh nakonec hlasovalo i 66 labouristů, k velké nelibosti Corbyna i levicových demonstrantů, kteří před parlamentem protestovali proti náletům.

Britové zatím nasazovali své letouny jen do bojů v Iráku. nyní budou bombardovat i v Sýrii.

„Myslím si, že Sněmovna učinila správné rozhodnutí, aby zajistila, že bude Británie v bezpečí,“ řekl po schválení návrhu premiér Cameron. Rozhodnutí zapojit se do bojů v Sýrii kvitoval i americký prezident Barack Obama.

Britský letoun typu Tornado se chystá vzlétnout z kyperské základny Arktiri a stát se prvním, který zasáhne v Sýrii ani ne hodinu po odsouhlasení náletů.

Od slov k činům přešli Britové téměř okamžitě. K prvním náletům na pozice ISIS došlo pouhých 57 minut po jejich odsouhlasení poslanci. Rychlá reakce mohla proběhnout díky tomu, že britové trvale užívajízákladny na Kypru, odkud se uskutečňují nálety na pozice v Iráku.

Bojový letoun typu o Tornado používaný Royal Air Force.

Prvního náletu se účastnily 4 bojové letouny RAF typu Tornado. Ty vzlétly z kyperské základny Akrotiri s cílem bombardovat islámisty ovládaná syrská ropná pole. Po shození šesti bomb se piloti v pořádku vrátili na základnu.

Britští piloti na kyperských základnách jsou zvyklí podnikat nálety na pozice v Iráku. Nyní začnou létat i do Sýrie.

Náletů bude v následujících dnech přibývat a můžeme jen doufat, že skutečně přispějí k porážce islámských teroristů.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:21 pátek 1. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 9
  • 8
  • 8
  • 6
  • 6