Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zachraňme amazonské pralesy? Jezme méně hovězího, ať zbude víc pro Čínu

    V Amazonii zuří četné požáry. Mapa požárů vypadá opravdu děsivě. | foto: Archiv

    Amazonský prales hoří. Ve velkém. A je to hlavně z toho důvodu, že roste hlad po brazilském hovězím. Evropská unie teď řeší, zda vůbec podepsat dohodu o volném obchodu se zástupci jihoamerického obchodního bloku Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay), která by zrušila cla mimo jiné i na maso. Ministr financí Finska vyzval EU, aby „zvážila možnost zakázat dovoz brazilského hovězího“. Jenže zatímco do Evropy míří 7 procent brazilské produkce masa, do Číny míří 44 procent a poptávka se stále zvyšuje.

    S jídlem roste chuť. Svoje o tom ví i prezident Brazílie Jair Bolsonaro, kterému svět vytýká, že de facto nechal zapálit amazonské pralesy, aby měli farmáři víc pastvin pro dobytek.

    Brazílie je největším světovým vývozcem hovězího, na mezinárodním trhu má podle údajů amerického ministerstva zemědělství podíl téměř 20 procent. 

    Minulý rok země vyvezla 1,64 milionu tun hovězího, což je nejvyšší objem v historii, a vydělala tak 6,57 miliardy dolarů (152 miliard korun), uvedla brazilská skupina Abiec, která sdružuje přes 30 masných společností.

    Neochvějnou pozici brazilského exportu posílila zvýšená poptávka z Asie, hlavně z Číny, kam loni zamířilo 44 procent brazilského hovězího. Desetina putovala do Egypta a 7 procent do Evropské unie, která je třetím největším vývozním trhem. Česko podle Českého statistického úřadu dovezlo loni celkem 600 tun brazilského hovězího.

    Výzva finského ministra financí, aby si lidé odepřeli hovězí, je jistě chvályhodná, dotyčný státník ale pláče na špatném hrobě. Svou pozornost by měl obrátit hlavně na lačné čínské spotřebitele, kteří bohatnou a nehodlají si nic odepřít. Ať už se to týká zmíněného hovězího, ale i rybích delikates, luxusních aut, nebo posledních módních výstřelků.

    Irský premiér Leo Varadkar pohrozil, že je připraven dohodu o volném obchodu se zeměmi Jižní Ameriky zablokovat, pokud se Brazílie nevypořádá se situací v Amazonii.

    Podotkl, že EU nemůže po irských a evropských farmářích požadovat, aby používali méně pesticidů a chránili biodiverzitu, když uzavírá smlouvy se zeměmi, které se nemusí řídit „rozumnými požadavky na úroveň ochrany životního prostředí, bezpečnosti práce a výrobků“.

    Česko mělo k dovozu masa z Brazílie připomínky už před lety. Týkaly se ale hlavně kuřecího, hovězí se v té době nedováželo. 

    „Zaznívají obavy o udržení úrovně bezpečnosti potravin v EU,“ poznamenal v dubnu 2017 tehdejší náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.

    Česku i EU vadily a vadí nedostatečné kontroly a legislativa, která v kombinaci s nadužíváním zakázaných látek a korupcí vytváří dost nebezpečný koktejl.

    Brazílie čelila bojkotu poté, co úřady této jihoamerické země obvinily největší domácí zpracovatele a vývozce masa z toho, že po léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Evropská unie, Čína, Jižní Korea a Chile tehdy zcela nebo částečně zakázaly dovoz masa z Brazílie.

    Jako by nestačila nečistá hra brazilských úřadů a farmářů, je tu ještě v sázce osud deštného pralesa. Brazilský Národní institut pro výzkum vesmíru (INPE) minulý týden zveřejnil čísla, podle nichž se počet požárů v Brazílii oproti minulému roku zvýšil o 80 procent.

    Více než polovina z nich hoří v Amazonii, kde působí velké škody životnímu prostředí. Velká je i jejich síla. Podle ekologa Radima Matuly z katedry ekologie lesa České zemědělské univerzity v Praze požáry uvolnily kolem 228 megatun oxidu uhličitého, což je nejvíc od roku 2010.

    Množství emisí skleníkových plynů vytváří ale také samotný dobytek. Chov skotu je zodpovědný za 41 procent všech emisí, hospodářská zvířata přímo přispívají 14,5 procenty. Plyn metan, který vypouštějí do vzduchu, je pro globální oteplování pětadvacetkrát horší než oxid uhličitý.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:37 středa 25. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      53
    • Cože
      53
    • Trapas
      52
    • Sladký
      51
    • Tvl
      48
    • Super
      45