I Johnson může být elegán! Boris do vlády dosadil bratra i politika s českými kořeny

Sotva byl jmenován do funkce, už začal řádit jako černá ruka. Nebo spíš blonďatá ruka. Ačkoliv se v Británii vládnoucí strana nemění, nový premiér Boris Johnson se pustil do reorganizace, jakou na ostrovech nepamatují. A do vysokých pozic obsazuje velmi zajímavá jména. Rovnou dva posty si nechal pro svého mladšího bratra, ministrem zahraničí se zase stane Dominic Raab, jehož otec byl československým Židem.

Hodně velkou čistku zažívá britská vláda jen krátce poté, co do jejího čela usedl nový premiér Boris Johnson. Ten začal ve velkém stylu měnit kabinet a třeba takový bulvární server The Sun reorganizaci označil za „noc blonďatých nožů“ po vzoru Hitlerovy nechvalně proslulé „noci dlouhých nožů“.

Johnson například přesunul dosavadního ministra vnitra Sajida Javida na resort financí. Zajímavý je i přesun teď již bývalého ministra pro brexit Dominika Raaba do čela ministerstva zahraničí. Raab je pro českou veřejnost mimochodem hodně zajímavým jménem.

Má totiž české kořeny. Jeho otec se narodil v Československu, byl ale židovského původu, a tak když začala válka, uprchl jako šestiletý do Británie.

Boris Johnson s Dominikem Raabem

Johnsonův nejbližší úkol s nově sestavenou vládou je jasný, bude zařizovat podmínky odchodu Velké Británie z Evropské unie. Dohoda, kterou před ním vyjednala Theresa Mayová a parlament ji několikrát neschválil, je podle něj mrtvá.

Zajímavé je také to, že Boris Johnson při obměně kabinetu pečlivě myslel i na rodinu. Svému mladšímu bratrovi Jo Johnsonovi zařídil dokonce hned dvě pozice!

Boris Johnson dohodil práci i svému mladšímu bratrovi.

Bude z něj náměstek na ministerstvu obchodu, energetiky a průmyslové strategie a také na ministerstvu školství. A dokonce bude mít takovou protekci, že se bude moci účastnit zasedání vlády, což zdaleka ne všichni náměstci mohou.

Jo Johnson je elegantnější verzí staršího bratra.

Jo Johnson je jakožto premiérův bratr mimořádně zajímavá postava. Zatímco Boris platí za trochu potrhlého podivína, on je na rozdíl od něj elegán. I přesto si jsou oba dva mimořádně podobní, což působí mimořádně vtipně.

V politice působí Boris už mnoho let a jeho kariéra postupně šplhá výš a výš. Bratrovo zvolení mu ale zcela evidentně přišlo vhod.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:05 pátek 22. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 12
  • 11
  • 11
  • 11
  • 11