„Ku*va, vylez z toho auta,“ řval řidič na slepou ženu. Policie nad ním jen kroutila hlavou

Nepochopitelné jednání agresivního řidiče taxislužby Bolt řeší od včerejšího dne nejen policie, ale celá Česká republika. Muž byl natočen při tom, když na nevidomou Květu Šubrtovou křičí a z vozu ji doslova vyhodí na silnici. To vše jen proto, že se mu nechtělo přepravit také jejího asistenčního psa, bez něhož se žena po Praze pohybovat nemůže. Společnost řidiče okamžitě vyhodila, ten navíc bude muset řešit své počínání s policií.

Lidský hyenismus prakticky v přímém přenosu, tak mnozí reagovali na nahrávku, kde hrubý řidič zcela ignoroval, že jeho klientkou je nevidomá žena, nevadilo mu ji vyhodit dezorientovanou na ulici.

Květu Šubrtovou nakonec musela domů odvézt až policie, která zároveň zahájila s řidičem přestupkové řízení. Lidé však nemohou pochopit, jak je možné, že za podobné jednání nehrozí nyní už bývalému taxikáři Boltu větší postih.

Vše začalo nevinně, nevidomá žena, která na pražském Žižkově zabloudila, poprosila o pomoc zaměstnance blízkého hotelu, kde jí ochotně pomohli kontaktovat společnost Bolt. 

„U Boltu nejde bohužel nahlásit nějaká poznámka, že třeba mám slepeckého pejska, to bych tam určitě napsala. Nastoupila jsem, po mně pes a on mi řekl: S tím psem ale ne, proboha. Říkala jsem mu, že se bez pejska neobejdu, že jsem nevidomá. Řekl mi, že ho to vůbec nezajímá,“ popsala pro iRozhlas.cz začátek celé rozmíšky, která vygradovala až v nepochopitelnou agresi holohlavého řidiče.

Firma Bolt se po celém incidentu vytasila s prohlášením, že taxikář měl vždy od cestujících skvělá hodnocení a podobný případ s ním nikdy řešit nemusela.

„Třiadevadesát procent jeho jízd cestující hodnotili nejvyšším hodnocením, tedy pěti hvězdičkami,“ reagoval Bolt na kritiku na svých stránkách. Pracovní poměr však s mužem po po zveřejnění záběrů ukončili.

Řidič taxíku vyhodil nevidomou ženu ze svého vozu. Vadil mu její slepecký pes.

„Okamžitě poté, co jsme se o tomto incidentu dozvěděli, jsme daného řidiče dohledali a na naší platformě jsme ho zablokovali. S řidičem jsme v úzkém kontaktu a zjišťujeme od něj podrobnosti,“ řekl pro ČTK zástupce společnosti Bolt Jan Novosad s tím, že firma je ochotna ženě pomoci, pokud si to bude přát. S policií chce Bolt plně spolupracovat.

Jak je patrné z nahraných záběrů, řidič se choval velmi hrubě a nevidomou ženu měl také sprostě urážet.

Policie nad videem kroutila hlavou

„Řekl mi: Ku*vo, do pr*ele, vylez z toho auta. Já jsem mu řekla, že to se přece nedělá, takhle mluvit se zákazníkem. On mi řekl: Jak nedělá? Prostě vylez z toho auta,“ popsala konverzaci s řidičem Květa Šubrtová, která po vyhození z vozu zůstala ležet zmateně na silnici.

Vrcholem všeho bylo to, že se taxikář na místo vzápětí vrátil, nechtěl se však ženě omluvit nebo zkontrolovat, zda je v pořádku, ale pouze na ni z okýnka vyhodil její slepeckou hůl.

Jako štěstí v neštěstí se ukázalo to, že se vše odehrálo před hotelem plným lidí, kteří vše viděli a mohli ženě pomoci, ta v danou chvíli nebyla schopná pohybu. 

„Seběhli se lidé z hotelu. Posadili mě do křesla. Nemohla jsem mluvit ani dýchat, takže oni potom volali policii a záchranku,“ citoval slepou ženu iRozhlas.cz.

Policie na místě ihned obdržela videonahrávku, záchranná služba pak ženu pro jistotu zkontrolovala. Policisté poté, co vše zaprotokolovali, odvezli nevidomou ženu domů. Nad agresivním chováním řidiče jen kroutili hlavou.

Mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová převzetí nahrávky potvrdila: „Ano, touto událostí se zabýváme. V současné chvíli případ kvalifikujeme jako přestupek.“

Květa Šubrtová se nesetkala s odmítnutím asistenčního psa od řidiče taxíku poprvé, až do včerejška to s ní ovšem řidiči řešili zcela v klidu.

„Jsou třeba taxikáři, kteří vám řeknou: Nezlobte se, já nemůžu brát pejsky, protože jsem alergik. To samozřejmě beru na vědomí, protože každý má nějaké problémy. Když vám to ten řidič řekne slušně, taky se musíte nějak zachovat, takže už jsem takhle několikrát zůstala stát na ulici. Vždycky se ale snažili se mnou domluvit. Vždycky mi říkali, že tihle řidiči musí brát psy, navíc když to mají napsáno na obojku a postroji česky i anglicky,“ popisovala své zkušenosti novinářům.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:29 středa 17. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 76
  • 60
  • 32
  • 31
  • 31
  • 29