Exekutoři bojují mezi sebou: Tam, kde jeden živoří, druhý rejžuje

Exekutorská komora ČR se staví za to, aby byla zavedena tzv. teritorialita. Nemohlo by pak docházet k tomu, že dluh vymáhá exekutor z druhého konce republiky, ale pohledávky by se rozdělovaly podle místa trvalého pobytu. Za tímto na oko spravedlivým „zlepšovákem“ se skrývá velký boj uvnitř Komory.

Ne všichni exekutoři totiž o teritorialitu stojí. A jsou to především ti velcí, kterým co do objemu celorepublikové působení vyhovuje.

Exekutorů je totiž tolik, že se i přes 413 tisíc neplatičů v ČR, z nichž proti některým jsou vedeny mnohonásobné exekuce, zdaleka neuživí všichni. A ti malí si chtějí také ukousnout z koláče, který dosud ukusují konkurenti.

Souboj o teritorialitu je zdánlivě veden v zájmu dlužníků, ale limitované množství peněz je hlavní motivací. Dnes je běžné, že ostravský exekutor vymáhá úspěšně v Českých Budějovicích, kde místní kolega jen živoří.

Na druhou stranu dnes je alespoň zajištěná nezávislost exekutora, protože funguje určitá anonymita. Teritorialita podle bydliště s sebou přináší riziko korupce.

„V regionu, kde se všichni znají, bude snadné, aby velký chronický neplatič, který pokládá spoustu seriózních podnikatelů tím, že jim neplatí, si plácl s exekutorem ve svém trvalém bydlišti na tom, že mu dá do kapsy milion za to, že těch zbylých deset už ke škodě věřitelů vymáhat nebude,“ popsal nebezpečí nového přerozdělení nejmenovaný exekutor v Právu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:51 středa 2. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6