Bohuslav Svoboda v kolonii bezdomovců: Vy chcete podložky? Jestli mě zvolí, zařídím

Už přibližně rok jsou redaktoři Expresu v kontaktu se skupinou bezdomovců, která sídlí v okolí Hlávkova mostu. Dlouhá léta žili na podlaze přímo pod mostem, během loňské zimy jim život zpříjemnily kóje, v nichž se mohou zahřát, pak zase přišla rána v podobě vystěhování pod širé nebe kvůli chystané rekonstrukci. Do jejich nového sídla jsme vzali lídra koalice Spolu pro nadcházející komunální volby, a tedy i jednoho z žhavých kandidátů na primátora, Bohuslava Svobodu. Ten bezdomovce vyslechl, promluvil si s nimi a nakonec i potřásl rukou. Následně nám poskytl rozhovor o problematice nejen bezdomovectví, ale třeba i o tom, jak se dívá na tzv. sociální byty či jak velkou hrozbu chudoby podle něj představuje energetická krize.

Bohuslav Svoboda problematiku bezdomovectví velice dobře zná. Zevrubně ji řešil už na začátku minulé dekády, kdy primátorem byl.

„Dobře znám i celou tu zdejší kolonii, několikrát jsem tu za bezdomovci tehdy byl. Také nám někteří často posedávají na schodech u magistrátu, sem tam mě cestou do práce poprosí o drobné,“ prozradil nám lídr koalice Spolu na úvod.

Na zapadlé místo, kam bezdomovci museli nedávno přesídlit, se Svoboda vydal naprosto neohroženě. Na místě se zrovna nacházeli dva zdejší bezdomovci, a jakmile jsme jim kandidáta na primátora představili, jeden z nich spustil.

„Je nás tu sedm. Přes léto je to tu v pořádku, ale bojíme se zimy. Potřebovali bychom ty kóje zvednout výš, protože od země jde zima. Také bychom tu potřebovali nějakou střechu, protože nám sem prší. A hodil by se nám plynový vařič,“ prohlásil jeden z nich.

Bohuslav Svoboda si bezdomovce vyslechl.

Bohuslav Svoboda bezdomovce vyslechl, probral s nimi požadavky a několikrát zavtipkoval. Na rovinu jim řekl, že plynový vařič není zrovna vhodná varianta, protože při nevhodné manipulaci může být nebezpečný. Podlahu či střechu by ale podle něj zařídit nejspíše šlo.

„V otázce toho podložení podle mě problém není. Přineseme palety, to si myslím, že by šlo zařídit. Co se týče zastřešení, to bude o něco složitější, musíme se podívat na to, jak by se to dalo provést, upevnit a podobně,“ zamyslel se lídr pražské koalice Spolu.

„Další zásadní otázka spočívá v tom, aby ta kolonie nijak nezasahovala do okolí. Tady je to relativně mimo, takže když nebudou problémy, je to v pořádku,“ dodal.

Bohuslav Svoboda si bezdomovce vyslechl.

Bezdomovce také Bohuslav Svoboda ujistil, že pokud bude v nadcházejících volbách zvolen primátorem, začne řešit, jak by se jejich požadavky daly splnit.

„V okamžiku, kdy budu mít možnost o tom rozhodovat, o tom začnu uvažovat. Vaši problematiku znám, zabýval jsem se jí už před lety. Znám Hermes a podobně,“ vysvětlil jim, načež se dočkal zamítavé odpovědi, že na Hermes, tedy loď, která lidem bez domova poskytuje přístřeší na noc, se partě z Hlávkova mostu nechce.

„Nechcete? Tam nemůžete kouřit, že?“ zavtipkoval politik.

Bezdomovci chtěli od Bohuslava Svobody vědět, zda se na jeho slova mohou spolehnout. Ten jim bez váhání podal ruku, na rozloučenou je dokonce poplácal po rameni na povzbuzení.

Lídr koalice Spolu Bohuslav Svoboda si promluvil s bezdomovci nedaleko známé kolonie pod Hlávkovým mostem.

O chvíli později poté lídr Spolu poskytl Expresu rozsáhlý rozhovor o problematice pražských bezdomovců, aktuální sociální politice současné magistrátní vlády či třeba o tom, zda nemůže problém chudoby prohloubit probíhající energetická krize a nadcházející zima.

„Mám s bezdomovci bohaté zkušenosti už z minulého působení na magistrátu, mnohokrát jsem jejich útočiště navštívil. Vím, jak to vypadá na lodi Hermes a podobně. Není to pro mě nic překvapivého,“ prohlásil Svoboda na úvod.

„Překvapivé je pro mě to, jak se to pod vedením Pirátů řeší. Není možné takovou skupinu lidí zkusit přestěhovat někam do normálních bytů. Medicínsky je známo, ale politicky asi tolik ne, že ti opravdoví bezdomovci nejsou bezdomovci proto, že by přišli o byt nebo je vystěhovala manželka, ale proto, že si tento způsob života vybrali,“ uvedl a narážel tím na téma tzv. sociálních bytů.

Do těch jsou v poslední době za výrazně nižší nájemné nastěhováváni nepřizpůsobiví obyvatelé. Expres.cz se o dění kolem jednoho takového bytu v Praze 10 intenzivně zajímal. Tamní obyvatelé zažívali peklo s rodinou, za kterou docházeli narkomani ze širokého okolí, několikrát jim vykradli sklep, a nakonec se při kontrole deratizátorů ukázalo, že nově zrekonstruovaný byt zdemolovali (psali jsme například ZDE, ZDE a ZDE).

Bohuslav Svoboda s námi navštívil bezdomoveckou kolonii.

„Ať je to, jak chce, bezdomovci jsou také Pražané. Jak mi řekl jeden z těch, které jsme teď navštívili, na ulici žije už dvacet let. My je musíme nechci říkat tolerovat, ale spíše musíme akceptovat, že patří mezi nás. A musíme udělat vše pro to, aby v mezích možností pro ně byl ten způsob života vyhovující,“ míní Bohuslav Svoboda.

Nabídl také možnost, jak problémy bezdomovců řešit. Podle kandidáta na primátora je vhodné jim hledat takto odloučené lokality, kde nepřekáží místním obyvatelům či kolemjdoucím.

„Spolupráce musí být více vzájemná. Oni mají tendenci najít si vhodné místo. Vědí, že musí být někde, kde nebudou překážet normálním lidem. Když si takové místo vyberou, je potřeba se na to místo podívat a říct: Ano, tady by to šlo, nebo naopak. Také je potřeba pohovořit s lidmi z okolí a dosáhnout toho, aby ten vzájemný souběh dvou rozdílných způsobů života měl minimální počet hrotů, které na sebe narážejí,“ vysvětluje Svoboda.

Na celý rozhovor se podívejte zde:

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:50 sobota 14. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 4
  • 3
  • 3
  • 2
  • 1