Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Panelák ve Stodůlkách a Milion chvilek: Sobotka na staré známé zanevřel, Fialovu párty odmítl

    Babiš, Paroubek, Topolánek nebo třeba Nečas a Zeman s Klausem. Hodně zajímavá sestava se včera sešla u jednoho stolu v Kramářově vile, kam všechny premiéry Česka sezval ten současný, tedy Petr Fiala. Chyběla dvě jména, vedle Josefa Tošovského poněkud překvapivě také Bohuslav Sobotka. I když překvapivě... Někdejší šéf ČSSD se v poslední době od politiky zcela odřízl a jen málo toho o něm vědí i bývalí kolegové, natožpak soupeři.

    Sobotka je politikem z povolání, v letech 2002 až 2006 byl ministrem financí, pak dlouhé roky šéfoval sociální demokracii a premiérem byl mezi lety 2014 až 2017.

    Neskončil příliš slavně. Závěr jeho úřadování provázela vleklá krize, završená groteskní scénou s demisí nedemisí, kdy na něj prezident Miloš Zeman před novináři mával holí, aby si správně nastavil telefon, aby následně odešel ve chvíli, kdy Sobotka mluvil.

    Bohuslav Sobotka přišel na Hrad diskutovat, se zlou se ale potázal.

    Hořký konec zřejmě Sobotkovi celou politiku znechutil. V podstatě ze dne na den se stáhl z veřejného života a slehla se po něm zem. A ani po bezmála pěti letech nemá na někdejší kolegy i soupeře v čele s prezidentem náladu.

    Co vlastně dnes Bohuslav Sobotka dělá?

    Po politickém konci se stáhl na Moravu, do rodného Vyškova. Za 2,2 milionu korun si tam pořídil starý dům, polovinu financoval hypotékou. Místní buňka ČSSD mu nabízela, aby kandidoval alespoň do místního zastupitelstva. Sobotka odmítl, namísto toho v roce 2021 ukončil svoje členství ve straně tak, že zkrátka přestal platit příspěvky.

    Namísto toho se objevil na demonstraci hnutí Milion chvilek pro demokracii, která byla namířena proti vládě, na níž se právě ČSSD podílela s hnutím ANO.

    Kromě toho si expremiér naordinoval mediální prázdniny. Na nejrůznější dotazy novinářů ohledně vlády Andreje Babiše, který nastoupil po něm, vůbec nereagoval.

    Měnit se to začalo předloni, kdy se Sobotka vrátil zpět do Prahy. A to za hodně skromných podmínek, pořídil si byt v paneláku ve Stodůlkách za bezmála 6 milionů.

    „Byt v paneláku v Praze jsem si pořídil kvůli práci a péči o děti. Místo nájmu, který jsem dříve platil, teď splácím hypotéku, v době rekordního zadlužování státu a s tím spojené vysoké inflace to pokládám za nejlepší a ekonomicky racionální řešení,“ vysvětlovat tehdy pro MF DNES.

    Sobotka a Zaorálek po volebních výsledcích

    Práci nemá jen tak ledajakou. Podle jednoho z bývalých kolegů podniká, věnuje se poradenství, a dokonce lobbuje za některé české společnosti v zahraničí.

    V průběhu minulých měsíců také ukončil svůj mediální detox. V prvních měsících války na Ukrajině poskytl několik rozhovorů a vystoupil dokonce v pořadu Fokus Václava Moravce. Tam se mimo jiné nechal slyšet, že nevěří názorové otočce prezidenta Miloše Zemana ohledně Ruska.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 3. května 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      69
    • Haha
      31
    • Trapas
      25
    • Cože
      11
    • Tvl
      10
    • Sladký
      2
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...