Detaily hrůzy: Žhář z Bohumína nedal obětem šanci, hořlavinu chrstl do bytu a zapálil dveře

Šel najisto. A vše měl pečlivě naplánované tak, aby jeho oběti nemohly utéct a aby upálil co nejvíce lidí. To a spoustu dalšího vyplývá z návrhu na vzetí bohumínského žháře Zdeňka K. (54) do vazby, který do detailu popisuje hrozivý čin tohoto masového vraha.

„Na kuráž“ se posilnil alkoholem a pak s děsivým plánem a PET lahvemi hořlaviny vyrazil do bohumínského paneláku jednou provždy vyřešit rodinné spory. Ty měl především se synem. Právě to byl podle autora soudního dokumentu Michala Króla motiv Zdeňka K. ke zrůdnému činu.

Další řádky už popisují sled událostí, které nakonec stály život jedenáct lidí a jednoho nenarozeného dítěte.

„Přijel na uvedenou adresu posilněn alkoholickými nápoji, po uvážení a poté, co si předem opatřil hořlavou látku charakteru benzínu, v době konání rodinné oslavy narozenin, započaté kolem 14:00, o které věděl od své manželky,“ cituje z dokumentu server Blesk.cz.

Zdeněk K. přitom dobře věděl, že se v bytě bude nacházet větší množství lidí. Pečlivě si tak připravil plán, jak jich efektivně jedním škrtnutím zapalovače zabít co nejvíce.

„Naplnil si předem dvě PET lahve benzínem a poté, co přistoupil před vstupní dveře bytové jednotky (v ruce držel takto připravené lahve), zazvonil na zvonek, kdy po otevření vstupních dveří osobou XY vlil do prostoru připravenou hořlavinu. Po rychlém zabouchnutí dveří jmenovanou vylil zbytek hořlaviny na vstupní dveře a v jejich těsné blízkosti, kdy hořlavina volně vtékala rovněž pod dveřmi do prostoru předsíně bytu,“ píše státní zástupce Król.

Zdeněk K. se synem a jeho partnerkou, které v bohumínském paneláku upálil.

Záměr tak byl zcela očividný: zablokovat jedinou cestu ven. Přesněji řečeno jedinou cestu, kterou se lidé mohli dostat ven živí. Jak je známo, několik účastníků oslavy v zoufalství vyskočilo z okna a po pádu zemřelo.

Pak už Zdeněk K. jen škrtl zapalovačem a všude začalo hořet.

„Ohnisko požáru inicioval u vstupních dveří, kdy osobám v bytě znemožnil únik a případnou záchranu. Útok byl zcela likvidační,“ píše státní zástupce Król.

Návrh na vzetí do vazby byl vypracován dva dny po události, soudce mu pochopitelně vyhověl. Předpokládá se, že Zdeněk K. skončí za mřížemi na doživotí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:37 sobota 26. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 46
  • 39
  • 39
  • 38
  • 38