Záhada letu MH370 rozluštěna? Vědci tvrdí, že vědí, kde boeing je!

Malajsijské letadlo Boeing 777 letu MH370, které zmizelo v roce 2014 beze stopy, se dodnes nepodařilo najít, když nepočítáme pár úlomků z křídel. Nikdo tak neví, co se stalo s letadlem i jeho pasažéry. Nyní však vědci tvrdí, že vědí, kde je!

Doktor David Griffin z australské výzkumné organizace CSIRO napsal na twitterovém účtu status:Myslíme si, že víme přesně, kde letadlo je.“ Tím pochopitelně rozpoutal bouři a velkou diskusi.

Ukázalo se, že údaj není tolik přesný, jak by asi kdekdo čekal. Trosky se prý nachází mezi 39. a 36. stupněm zeměpisné šířky. Ta oblast je velká zhruba 25 tisíc kilometrů čtverečních, takže stále je po čem pátrat. Rozhodně to však možnosti, kde může pozůstatek letounu být, hodně zužuje.

Vědci využili speciální metodu. Pomocí počítačem řízeného modelu byli díky analýze mořských proudů schopni určit, odkud připluly trosky nalezené na ostrově Réunion. Nejvíce to prý ovlivnil určitý silný proud, který směřuje na severovýchod. Ten úlomky letadla odnesl směrem na Réunion, Mauricius, Madagaskar a Tanzanii.

Bohužel data o letech nejsou veřejně přístupná a malajsijské úřady je nemíní zveřejňovat. Podle uniklých informací však letoun prý padal po spirále, a to velmi zprudka, což nasvědčuje tomu, že jej nikdo neřídil, ani pilot, ani teroristé. Nejspíš se tak jednalo o technickou závadu. Pátrání po letadle bylo ukončeno, ale rodiny pohřešovaných doufají, že nová data přesvědčí politiky, aby pátrání po letadle obnovili. Už proto, aby konečně měli jistotu, že jsou jejich blízcí po smrti a oni se s nimi mohli rozloučit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:47 čtvrtek 30. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 12
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9