Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hasiči mazali fotky! Řídil BMW hradní protokolář, nebo nepřipoutaný policista?

    Nové BMW i8 půjde k dálniční policii. | foto: Facebook/Týdeník policie

    Skandál okolo nehody policejního BMW se zamotává více, než by si policie a ministr Chovanec „přáli“. Včera policie vysvětlovala, že jejich zapůjčený supersport řídil policista, který dostal za jízdy mrtvici. Jenže Mladá fronta Dnes přišla s informací, že za volantem seděl zástupce šéfa protokolu Pražského hradu Vladimír Kruliš. Ten jako civilista neměl ve služebním voze co dělat. Policie prý navíc tlačila, aby hasiči smazali fotky z místa nehody. Co asi chtěli zatajit?

    Policie nejprve tvrdila, že noční jízda ve sporťáku byla součástí programu v souvislosti s návštěvou prezidenta Zemana v Jihomoravském kraji. Prý předváděli hradní delegaci techniku a této příležitosti využil i milovník rychlých aut protokolář Kruliš.

    Toto vysvětlení ale vyvrátil sám prezident, který prohlásil, že policie lže. V době, kdy došlo k nehodě, prý dávno ležel v posteli.

    Policie tedy přišla s novým vysvětlením, že akce byla součástí policejního doprovodu. Mladá fronta Dnes nabídla jinou verzi, podle které neseděl za volantem policista, ale právě hradní protokolář. Pokud by to byla pravda, musel by policista simulovat infarkt, nebo si oba přesedli po nehodě. „Je to fake news, jak říká Donald Trump. Bavoráka řídil řidič, který měl mozkovou příhodu,“ prohlásil Zeman další den po incidentu. Kruliš má po nehodě zlomené dva obratle, naštěstí však náraz nenarušil míchu, takže mu nehrozí ochrnutí nebo vážné následky. „Řidič je na tom hůře. Je v umělém spánku. Ale chtěl bych věřit, že i on se uzdraví,“ dodal Zeman.

    Jako první byli u nehody záchranáři. „Řídil policista, u něho byla diagnostikovaná cévní mozková příhoda, spolujezdec přivolával záchrannou službu. Toho jsme s podezřením na poranění páteře transportovali do traumacentra,“ řekla mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková. Na webu záchranky uvedla, že první posádka byla na místě do 14 minut od výzvy.

    I policie trvá na tom, že Kruliš za volantem neseděl. „Vůz řídil policista, jak jsme uváděli v prohlášení,“ řekla jihomoravská policejní mluvčí Štěpánka Komárová. Doplnila, že vzhledem ke zranění nebylo možné provést u řidiče dechovou zkoušku na alkohol, odebírala se krev. „Je to standardní postup u dopravní nehody,“ řekla mluvčí.

    Civilista ve služebním bavoráku

    Mluvčí jihomoravské policie Štěpánka Komárová už dříve prohlásila, že po pondělním oficiálním programu prezidentské návštěvy nabídla policie ukázku své techniky. Jak ovšem upozornila mluvčí Policejního prezidia ČR Ivana Nguyenová, policejním vozem mohou podle nařízení Ministerstva vnitra jezdit jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů. To znamená, že Kruliš mohl nasednout do vozu pouze v případě, že by byl zadržen. „Civilista neměl ve voze co pohledávat,“ prohlásil poslanec Daniel Korte.

    Předem připravený scénář vysvětlování se policistům rozpadá jako domeček z karet. Už samotný fakt, že vzali do služebního vozu civilistu, je totiž problém. Kromě toho muselo být každému jasné, že policejní technika se oficiálně nepředvádí v deset hodin večer.

    Alkohol? Jízda bez pásů?

    Prezidentův pondělní oficiální program na jižní Moravě končil večeří s prominenty kraje v brněnském hotelu International, která měla začít v půl sedmé. Podle redaktora Hospodářských novin Lukáše Prchala měla právě tady padnout nabídka na ukázkovou jízdu v policejním BMW. Přihlásit se měl právě zástupce hradního protokolu Vladimír Kruliš, kterého dle zjištění Mf Dnes vzal na projížďku vedoucí oddělení z jihomoravské dopravní policie. Zda někdo z posádky v havarovaném autě požil alkohol, není jisté. Objevila se informace, že policie zatlačila na hasiče, aby smazali fotografie z místa havárie. Co chtěli tajit? Třeba to, kdo skutečně seděl za volantem nebo zda byl řidič za jízdy připoutaný.

    Policie a hradní tým si zatím kauzu přehazují jako horký brambor a už tak velká ostuda přerůstá v typicky česko-kocourkovskou absurditu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:08 čtvrtek 28. září 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      19
    • Haha
      15
    • Super
      13
    • Tvl
      13
    • Cože
      12
    • Sladký
      8