Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Za transparentem během fotbalu stojí Robinsonův kámoš, Burnley ho na stadionu už nechce!

    White Lives Matter (v překladu Na bílých životech záleží). Tento nápis se objevil na obloze během fotbalového zápasu anglické Premier League mezi týmem Burnley a Manchesterem City. Fotbalisté už vtípek na adresu v posledních dnech velmi aktivního hnutí Black Lives Matter stihli jednoznačně odsoudit. Mezitím vyplulo na povrch, kdo za touto akcí stojí. Jedná se o chlapíka, který má velmi blízko k pravicovému aktivistovi Tommymu Robinsonovi (37) a vedení Burnley ho už na stadionu nechce nikdy vidět!

    K akci, k níž došlo během ligového zápasu mezi Burnley a Manchesterem City, se na sociálních sítích už hrdě přihlásil jistý Jake Hepple z Lancashiru. Je dlouholetým fanouškem Burnley a za svůj čin se rozhodně nehodlá nikomu omlouvat.

    „Chtěl bych se tentokrát omluvit... Absolutně nikomu,“ napsal Hepple na svůj Facebook. Pravděpodobně se inspiroval slavným irským UFC zápasníkem Conorem McGregorem, který touto hláškou pobavil svět po jednom ze svých vyhraných zápasů.

    Podle serveru Mail Online policie celý incident už prošetřila a došla k závěru, že nedošlo k žádnému trestnému činu ani přestupku.

    Co se mozku operace týče, Jake Hepple se už delší dobu hlásí ke krajně pravicovým aktivistickým skupinám, například k Suicide Squad, která je plná dalších radikálních fotbalových chuligánů.

    Jake Hepple

    Jake Hepple s kamarádem

    Na sociální síti také kolují Jakeovy fotografie po boku kontroverzního pravicového aktivisty Tommyho Robinsona. Hepple se má dodnes údajně hlásit k Robinsonově hnutí English Defence League.

    Jake Hepple a Tommy Robinson

    Zajímavou minulost má i Heppleova partnerka Megan Rambadtová. To podle webu Mail Online zveřejnila na sociálních sítích několik rasistických komentářů a z toho důvodu jí zaměstnavatel pozastavil pracovní poměr.

    Jake Hepple se svou partnerkou

    Klub jeho srdce ho na stadionu nechce ani vidět

    I přestože se Hepple podle britské policie nedopustil trestného činu a nehrozí mu žádný trest, klub jeho srdce mu hodlá doživotně zakázat vstup na stadion!

    „Takoví fanoušci si nezaslouží pohybovat se kolem fotbalu. Stydíme se, jsme zahanbeni. Udělala to menšina našich fanoušků. Snad mohu mluvit za většinu našich fanoušků, kteří se od něčeho takového distancují,“ řekl kapitán Burnley Ben Mee pro BBC ihned po zápase, který jeho mančaft prohrál 0:5.

    „Klub Burnley důrazně odsuzuje jednání těch, kteří jsou zodpovědní za útočný banner, který v pondělí večer přeletěl nad stadionem Etihad. Lidé, kteří jsou za to zodpovědní, nejsou na stadionu Turf Moor (stadion Burnley, pozn. red.) vítáni. Plně stojíme za iniciativou Black Lives Matter,“ vyjádřil se na Heppleovu adresu mluvčí klubu Burnley.

    Protesty hnutí Black Lives Matter začaly nejprve v USA poté, co černocha George Floyda zabil policista Derek Chauvin, který mu téměř devět minut klečel na krku. Demonstrace, jež měly původně za cíl ukázat, že „na černých životech záleží“, se dostaly brzy i do Evropy.

    Právě v anglické Premier League se tamní hráči například museli vzdát svých jmenovek na dresech a místo jmen mají na zádech již zmíněné heslo Black Lives Matter. Před každým zápasem navíc fotbalisté poklekají na trávník, čímž vyjadřují podporu hnutí BLM.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 22. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      107
    • Tvl
      44
    • Haha
      43
    • Super
      41
    • Cože
      36
    • Sladký
      33