Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Disney pokračuje v proměně pohádek. Víly budou černošky, Elsa lesbička a hledá se transgender

    Malou mořskou vílu Ariel bude hrát černoška. Nejedná se o poslední takovou změnu. | foto: Autor: Koláž Twitter

    Studio Disney patří mezi tvůrci pohádek k nejvýraznějším. V poslední době mění svou politiku a ve snaze diverzifikovat své hlavní postavy přichází s jedním kontroverzním rozhodnutím za druhým. Už před časem oznámili, že postavu Ariel v pohádce o Malé mořské víle bude hrát černoška. Stejný osud teď potká vílu Zvonilku. Barva pleti není to jediné, co u Disneyho řeší.

    Ariel v původní verzi Malé mořské víly dostala od autorů před třiceti lety obrovské modré oči, světlou pleť a rudé vlasy. Po třech dekádách přichází změna, a to skutečně výrazná. Roli získala Halle Bailey, což rozčílilo tisíce lidí, kteří na sociálních sítích prostřednictvím hashtagu #notmyariel tvůrcům vzkazovali, že se s tímto rozhodnutím nemohou ztotožnit.

    Je to vůbec poprvé, co Disney předal roli tradičně bílé postavy do rukou herečky s tmavou barvou pleti. Producenti se navíc pochlubili tím, že toto rozhodnutí schválily americké celebrity, jako je zpěvačka Mariah Carey, herečka Halle Berry nebo modelka Chrissy Teigen. Fanoušky to příliš v jejich kritice neutišilo.

    Přestože se Disney bránil konfrontaci s rozlobenými kritiky, společnost Freeform, se kterou spolupracuje, už se nedržela zkrátka a kritikům napsala otevřený dopis, v němž je nazvala „ubohými a prázdnými dušemi“.

    „Hans Christian Andersen, který pohádku napsal, byl Dán, ale Ariel je mořská panna, je to fiktivní postava. Dánské mořské panny mohou být černé, stejně jako Dánové mohou být černí,“ ozvala se společnost, která pokračovala rozezleně dál.

    „Pokud nejste schopni překonat myšlenku, že je výběr neuvěřitelné, senzační, vysoce talentované a nádherné Halle něco jiného než volba talentované herečky, vypovídá to především o vás,“ píše Freeform.

    Nejde pouze o postavu Ariel, měnit se bude také víla Zvonilka z pohádky Petr Pan. I v tomto případě se bude měnit originální podoba klasiky z roku 1953. V minulosti si roli Zvonilky vyzkoušela i Julia Roberts, teď ji bude představovat Yara Shahidi, která je součástí plánu studia Disney mít nově své pohádky více rasově různorodé, co se týče volby herců.

    Být politicky korektní se filmová společnost snaží už několik let. Možná nejvíce je to patrné na postavě Elsy z pohádky Ledové království. Disney z ní udělal lesbičku.

    „Poprvé a navždy, Disney bude otevřený k přijímání lesbických vztahů. Jsme hrdí na to, že jsme mohli oznámit, že Elsa je v Ledovém království 2 lesbička,“ napsali tvůrci na oficiální twitterový účet.

    Jeden z autorů Ledového království také promluvil o transsexuálních postavách.

    Disney udělal z Elsy z Ledového království lesbičku. Další postava by měla být...

    „Nemohu toho prozradit moc, ale řekněme, že LGBTQ komunita bude mít radost. Jedna z našich částečně hlavních postav bude otevřeně transsexuální a děj to vůbec neovlivní. Bude to další krok k začlenění,“ uvedl Cory Preston s tím, že podobných postav bude přibývat.

    Ledové království je v tomto ohledu přelomovou pohádkou, která těží z toho, že je čistě animovaná. Na hranou transgender postavu zatím čekáme. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:06 středa 27. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      183
    • Tvl
      52
    • Super
      20
    • Sladký
      18
    • Haha
      16
    • Cože
      16
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...