Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zbavte se bělošství, na životech bílých nezáleží, hlásá profesorka z Cambridge. Prý je to v pořádku

    Kauza transparentu White Lives Matter, který vytvořil fotbalový fanoušek Jake Hepple, se v Británii dostala až do akademických kruhů. Reakce profesorky Priyamvady Gopalové zarazila všechny, podle ní na životech bělochů nezáleží. Tuto zprávu Twitter smazal, ale akademička ji tam znovu umístila. Ve svých dalších příspěvcích šla ještě dál a vyzvala k tomu, aby se lidé vzdali bělošství. Univerzita její příspěvky schvaluje.

    Za tvrzení, že na bílých životech záleží, si fotbalový fanoušek odnesl doživotní zákaz vstupu na zápasy svého klubu a také vyhazov z práce. Priyamvada Gopalová za svůj názor, že na bílých životech nezáleží, nijak potrestána nebude, naopak se za ni její zaměstnavatel postavil. 

    Akademička si musí být vědoma toho, jak kontroverzní její prohlášení je, a přestože se ho nyní snaží vysvětlit, podařilo se jí ještě více rozdmýchat rasové konflikty nejen v Británii.

    Twitter Gopalovou několikrát upozornil, že její příspěvky nejsou v souladu s pravidly, jimiž se internetová společnost řídí. Ze strany profesorky z Cambridgeské univerzity se nejednalo o chvilkový zkrat, lidi na sociální síti provokovala dále.

    Velmi brzy se na její hlavu začaly snášet urážky a výhrůžky smrtí.

    „Opakuji. Na bílých životech nezáleží. Jako na bílých,“ napsala ve svém příspěvku.

    Následně vyzvala společnost k tomu, aby „odmítla bělošství“. Nedlouho poté vznikla petice, která žádala, aby univerzita s profesorkou okamžitě ukončila pracovní poměr.

    To se nestalo, vedení univerzity ji naopak podpořilo.

    „Univerzita hájí právo svých akademiků vyjadřovat v souladu s právem své názory, které mohou jiní lidé pokládat za kontroverzní,“ citoval britský Daily Mail prohlášení univerzity.

    Gopalová svůj názor hájí tím, že podle ní záleží na každém životě a zmiňovat v tomto vztahu rasovou příslušnost není namístě. Argument, že hnutí Black Lives Matter onu barvu kůže zmiňuje, odbyla akademička s tím, že černošství nelze s bělošstvím srovnávat, protože bílí už jsou akceptováni, kdežto lidé tmavé barvy pleti jsou na tom hůř.

    Priyamvada Gopalová se proslavila především svým tvrzením, že na bílých...

    „Bojuju proti celému tomu konceptu bělosti ve společnosti, která předpokládá, že bílí lidé jsou nadřazení. Mnoho lidí mě ale vůbec nepochopilo,“ řekla Gopalová deníku The Guardian.

    „Když říkám, že na bílých životech nezáleží, říkám tím, že být bílý někoho nepředurčuje k tomu, že má na jeho životě záležet. Záleží na životě, ale ne na bělosti,“ vysvětlovala profesorka, která je podporovatelkou hnutí Black Lives Matter.

    Gopalová místo slov díků k univerzitě, která se rozhodla ji podpořit, přišla s další kritikou. Akademický prostor by podle ní měl být mnohem otevřenější debatám, jež budou kritizovat koncept bělošství a ukážou lidem, jak moc se bílí lidé ve svém pohledu na svět pletou.

    Podle reakcí společnosti mají slova profesorky s indickými kořeny spíše opačný efekt. Lidé jsou rasovými otázkami v posledních týdnech přímo zahlceni. Kontroverzní výroky Priyamvady Gopalové jen přilévají olej do ohně.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 neděle 25. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      220
    • Tvl
      47
    • Super
      27
    • Cože
      26
    • Sladký
      25
    • Haha
      24