Bizarní příběhy rasismu: Hoteliér lil po černoších v bazénu žíravinu, začal tím pád segregace

Skupinka černochů koupající se v hotelovém bazénu a okolo pobíhající běloch, který do vody zuřivě něco lije. Taková fotografie plnila titulní stránky amerických novin v roce 1964. Onou tekutinou totiž byla silně žíravá kyselina chlorovodíková, pomocí níž se majitel hotelu snažil vypudit protirasistické aktivisty. A právě tato událost výrazně přispěla k ukončení rasové segregace.

Byl to nenápadný hotel na Floridě, ale tehdy se o něm mluvilo po celých Spojených státech. O takovou reklamu ovšem majitel hotelu Monson Motor Lodge James Brock nestál. Tím spíše, že on v ní sehrál šíleného rasistu.

Vše začalo 11. června 1964, když hotel navštívil nejslavnější bojovník za práva černochů Martin Luther King. Chtěl si objednat v restauraci, jenže na pozemku hotelu Monson Motor Lodge měli černoši zákaz vstupu. King skončil ve vězení za vniknutí na cizí pozemek.

Tím se ale daly do pohybu – pro budoucí boj proti rasismu – klíčové události. Už za týden před hotelem klečela skupina několika rabínů, kteří se hlasitě modlili za černošská práva. Také oni skončili za mřížemi.

Majitel hotelu James Brock zuřivě lije do bazénu žíravinu.

Ani to ale nebylo vše. Zanedlouho poté se do akce pustila skupina černošských aktivistů. Spustili banální, ale zatraceně účinnou formu protestu: naskákali do bazénu. 

Majitel hotelu, válečný veterán a člen zednářské lóže James Brock zuřil. Přivolal policii, a než přijela, skočil do kůlny pro silně žíravou kyselinu chlorovodíkovou a začal ji do bazénu lít s cílem vypudit nechtěné osazenstvo.

Černošští aktivisté už ale na rozdíl od Martina Luthera Kinga za mříže neputovali. Z události totiž vznikla ikonická fotografie, která tehdy pobouřila veřejnost. Ta začala tlačit na politiky, až nakonec tehdejší prezident Lyndon B. Johnson přiměl americký Kongres, aby schválil nový zákon o lidských právech. 

Před hotelem později došlo k mnoha protestům.

Stalo se tak a s rasovou segregací byl konec. Ze Spojených států zmizely cedule, které lidem černé pleti zakazovaly vstup do určitých míst.

A osud hotelu Monson Motor Lodge? Majitel James Brock ho nakonec provozoval dalších čtyřicet let. Pak ho prodal a na místě dnes stojí jeden z mnoha hotelů řetězce Hilton.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:21 středa 14. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 29
  • 26
  • 24
  • 23
  • 22