Nakupovat u bílých je zakázáno! Černoši dnes budou bojkotovat ekonomiku

Běloši rozumí jen řeči peněz a my jim tedy ukážeme, jak důležití pro ně jsme. Zhruba takto formulují hlavní myšlenku iniciativy #BlackoutDay2020 její organizátoři. Afroameričané nemají v úterý vůbec nakupovat, a pokud by museli, rozhodně by neměli navštěvovat obchody bělochů, kteří musejí pocítit výpadek příjmů.

Na akci iniciativy #BlackoutDay2020 upozorňovali její organizátoři nejen na svých webových stránkách, ale i pomocí letáků, které vylepovali po celé zemi. Cílem je upozornit na to, že černoši jsou pro americkou ekonomiku nesmírně důležití, když jen v roce 2018 nakupovali za více než jeden bilion amerických dolarů.

Podle aktivisty Calvina Martyra je třeba dát systému tvrdou ránu, a jelikož běloši rozumí jen řeči peněz, je třeba provést bojkot právě tímto způsobem.

„Neutrácejte žádné peníze 7. července. Hnutí Black Lives Matter bude bojkotovat národní ekonomiku. Jen jeden den může stát celý systém miliardy dolarů. Peníze mají hlas, pojďme mluvit jejich jazykem,“ stojí v prohlášení organizátorů, které se šířilo sociálními sítěmi.

Aktivisté dokonce černochy vyzvali, aby si udělali zásoby dopředu, a pokud to není možné a v úterý budou muset nakupovat, ať podpoří jen černošské firmy a prodejce.

Organizátoři zároveň stále častěji připomínají, že by se nemělo jednat jen o jednodenní bojkot, ale bylo by podle Black Lives Matter správné, kdyby se černoši naučili více podporovat podniky jiných černochů.

„Pandemie covidu-19 ničí ekonomiku a právě na černochy to dopadne nejtvrději. Průměrná nezaměstnanost v zemi je 13,3 procenta, kdežto u Afroameričanů je to 16,8 procenta, což je nejvíce za posledních deset let,“ připomínají aktivisté.

Americké centrum pro odpovědné půjčky uvedlo, že peníze na záchranu svého podnikání dostalo pouze pět procent podniků patřících černochům. Podle analytiků se očekává, že polovina živnostníků s tmavou barvou pleti krizi neustojí.

Atlanta zažívá další vlnu demonstrací hnutí Black Lives Matter. Policisté už...

„Nespokojme se jen se 7. červencem. Nedělejme z toho jednodenní událost. Pomáhejme černošské komunitě cíleně a dlouhodobě. Zkuste si někdy říct, že schválně nakoupíte v černošské firmě nebo si zajdete na jídlo do černošské restaurace,“ vzkazuje „svým lidem“ Martyr.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:22 středa 4. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 376
  • 77
  • 37
  • 37
  • 28
  • 27