Nový symbol Black Lives Matter? „Nahá Athéna“ na policisty roztáhla nohy a hájila černochy

Její snímky velmi rychle obletěly svět. Žena, které se na internetu začalo přezdívat „nahá Athéna“, si na jedné z demonstrací hnutí Black Lives Matter vybrala vskutku nevšední způsob protestu. Na připravený kordon policistů vyrukovala nahotou, i když jen částečnou, na obličeji si nechala černou kuklu a roušku. Americkým novinářům se konečně podařilo vypátrat, o koho se jedná.

Demonstrace v Portlandu rozhodně nejsou pro slabé povahy. Donald Trump do města vyslal speciální bezpečnostní složky kvůli demonstracím proti rasismu a policejní brutalitě, ale ke zklidnění situace nedošlo, spíše naopak.

Ministr vnitřní bezpečnosti Chad Wolf účastníky demonstrací označil za anarchisty. Za zhoršující se situaci podle některých může vybavení federálních jednotek, které působí, jako by se účastnily válečného konfliktu.

Tomu nepřímo nahrál Trump, který prohlásil, že dění ve městech je „horší než v Afghánistánu“.

Jak se vypořádat s těžkooděnci, ukázala jedna z aktivistek, která použila čistě ženské zbraně. Před policisty se nejenže svlékla, ale následně jim předvedla menší show, během níž vystřídala několik poloh. Vše prý v duchu právě probíhajících demonstrací za rovnost černochů v Americe.

Fotky, které se rychle staly ikonickými, už teď inspirovaly řadu dalších aktivistek, aby se policistům na odpor stavěly primárně nahé. Zda se z toho stane celosvětový trend jako například ze symbolického pokleknutí, se teprve uvidí. Lze o tom ale pochybovat.

„Chtěla jsem vyslat jasné poselství. Nešlo jen o to, že jsem jim jako žena chtěla ukázat svou zranitelnost. Chtěla jsem tím dát signál dalším lidem, aby ukázali, že nemají zbraně,“ vyjádřila se aktivistka, která prozradila pouze své křestní jméno Jen a to, že se ve svých třiceti letech živí jako „sexuální pracovnice“.

„Vyprázdněte kapsy, sundejte si oblečení, nikdo z nás tady nemá zbraně. Chtěla jsem policistům ukázat, na co vlastně střílí,“ dodala demonstrantka.

Ženě, která nejvíce zaujala svou nahotou, se prý přezdívka a přirovnání k Athéně líbí, je to podle ní chytlavé, i když ona sama by si takové jméno nevybrala.

Demonstrantka v Portlandu si vysloužila přezdívku Nahá Athéna.
Demonstrantka v Portlandu si vysloužila přezdívku Nahá Athéna.

Lidé na sociálních sítích její gesto vesměs chválí, především jako správnou alternativu k násilnostem, jež se odehrávají v Chicagu, kde dav útočí na policisty, kteří chránili sochu Kryštofa Kolumba. Tu nechala starostka města v noci potichu odstranit, aby vyhověla vandalům.

Pokud něco na sexuální pracovnici kritizují, je to... Ano, barva její kůže.

V Portlandu je statisticky jen 5,8 procenta obyvatel černé pleti, a tak je jasné, že na demonstracích hrají prim běloši. Athéna se vymezila vůči tvrzení, že je běloška. Novou hvězdou hnutí bojujícího proti rasové nerovnosti bude zřejmě žena s asijskými kořeny.

Ačkoliv měl nahý protest dokázat nevinnost demonstrantů, policisté budou i nadále ve střehu. V jednom z městských parků měla policie najít batoh se zápalnými lahvemi a plnými zásobníky do zbraní. Park se nachází v blízkosti dějišť protestů, jež v největším městě Oregonu začaly po smrti černocha George Floyda při zatýkání.

„Zatím poslední protest v neděli večer začal poklidně, ale do rána se vystupňoval. Někteří účastníci se seskupili kolem plotu u budovy federálního soudu v centru města a začali házet rachejtle. Policisté vypálili salvy slzného plynu a vyzvali účastníky, aby se drželi stranou federálního majetku,“ popsala nekončící nepokoje ČTK. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:39 úterý 24. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 87
  • 64
  • 32
  • 31
  • 28
  • 28