Trouba dne: Demonstrant BLM zapálil obchod s mobily, natáčel se přitom a dostal 9 let

Když loni v Minneapolisu nedlouho po zákroku policie zemřel Afroameričan George Floyd, zvedla se vlna protestů hnutí Black Lives Matter. Většina z nich se zvrhla v bezhlavé rabování či zapalování obchodů. Takové „kratochvíle“ se zúčastnil i devětadvacetiletý Matthew Rupert, který podpálil prodejnu mobilních telefonů, čímž se v živém přenosu chlubil na Facebooku. Jeho policejní fotografie teď baví internet, samotnému Rupertovi ale moc do smíchu není. Za mřížemi stráví téměř devět let.

„Matthew Rupert se rozhodl jet více než 400 mil ze svého domova v Illinoisu do Minnesoty, aby se zapojil do násilí a ničení a přitom vše vysílal, aby to svět viděl. Mírové protesty neměl v plánu,“ cituje server Fox News amerického státního zástupce.

„Žhářství, drancování a škody na majetku, které způsobil, nebudou tolerovány. Dnes pana Ruperta dohnala spravedlnost,“ dodal.

Devětadvacetiletý demonstrant se tehdy dobyl do prodejny telefonů, kterou její majitel stejně jako mnoho dalších ze strachu před demonstranty Black Lives Matter zabednil. Následně Rupert nařídil svým soukmenovcům, aby na jednu hromadu naházeli zboží. To následně polil hořlavinou a zapálil, čímž v celém obchodě způsobil rozsáhlé škody.

Jak se obžaloba dostala k tak detailnímu popisu Rupertova řádění, je jednoduché. On sám si vše natáčel na svůj vlastní mobil.

Matthew Rupert se sám usvědčil na Facebooku.

Ve videích například nadšeně juchá a křičí „zapálil jsem to!“ nebo třeba „přišli jsme sem udělat pořádný bordel!“

V jiné části svým „kolegům“ nabízí podomácku vyrobené výbušniny, pokud by je chtěli do obchodu hodit. Když pak policisté tohoto vášnivého demonstranta zatkli, byl vyzbrojen kladivem.

Soudce se s Matthewem Rupertem „nemazal“, napařil mu trest odnětí svobody v trvání 105 měsíců, tedy bezmála devíti let. Až si jej odpyká, další tři roky bude pod dohledem úřadů.

Odhaduje se, že během protestů hnutí Black Lives Matter po celých Spojených státech vznikly škody za zhruba miliardu dolarů, což je v přepočtu více než 21,6 miliard korun.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 9. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 69
  • 14
  • 5
  • 4
  • 2
  • 2