Strážník obviněný z Floydovy vraždy se za 23 milionů vykoupil z vazby. Aktivisté protestují

Policejní strážník Derek Chauvin (44) byl propuštěn z vazby v Minnesotě, kde byl od 31. května. Chauvin byl obviněn z vraždy George Floyda, který se během zatýkání bránil nasednutí do policejního vozu. Následně na něm policista klečel, zatímco Floyd křičel, že nemůže dýchat. Chauvin byl posledním ze čtveřice strážníků, kteří byli u incidentu přítomni a jenž zůstával uvězněn. Vše se změnilo ve chvíli, kdy soud obdržel bezhotovostní dluhopis ve výši milion dolarů. Po složení kauce byl bývalý policista propuštěn na svobodu.

Zásahu proti Georgi Floydovi se v Minnesotě účastnila čtveřice policistů. Tři byli obvinění z napomáhání k vraždě, jediným přímo obviněným z vraždy je Derek Chauvin. Muž, který byl na záběrech zachycen, jak klečí na zadrženém černochovi, jehož smrt vyvolala řadu demonstrací a posílila význam hnutí Black Lives Matter.

Po více než čtyřech měsících byl Chauvin z věznice propuštěn na kauci poté, co soudu předložil dluhopis v hodnotě jednoho milionu dolarů. Ze záznamů soudu není vůbec jasné, kde bývalý policista k takové částce přišel. 

Pro Chauvina bude nyní velmi komplikované získat práci, jelikož má soudně zakázáno vrátit se k práci u bezpečnostních složek, zároveň nesmí vlastnit zbraň. Ve Spojených státech je navíc ostře sledovanou osobou.

Jen několik hodin po oznámení zprávy o jeho propuštění se na sociálních sítích objevily první reakce, v nichž lidé protestují proti tomu, aby se muž mohl pohybovat na svobodě. Soudní řízení bude pokračovat až příští rok v březnu.

Chauvin před soudem poprvé osobně stanul v září, do té doby vše probíhalo formou videohovorů. U soudu musel být chráněn několika policisty, jelikož před soudem na něj čekala skupina protestujících z řad Black Lives Matter.

Obhájci zasahujících strážníků žádají stažení veškerých obvinění a odkazují se na výsledky pitvy, která měla prokázat řadu zdravotních potíží George Floyda, společně s intoxikací fentanylem a metamfetaminem.

Pitvu si vyžádala také rodina zesnulého. Ta měla naopak prokázat, že smrt byla způsobena surovým chováním policisty během zatýkání.

Celý incident odstartovala falešná dvacetidolarová bankovka, kterou se Floyd pokusil zaplatit v jednom z obchodů v Minneapolisu.

Černoch podezřelý z platby falešnou bankovkou přestal jevit známky života a po příjezdu zdravotníků byl prohlášen za mrtvého. Zásah natočili kolemjdoucí a znepokojivé záběry zažehly mezinárodní vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:32 pátek 5. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 15