„Beneš byl rasista a vrah!“ Někdo posprejoval sochu českého prezidenta stejně jako tu Churchillovu

Terčem vandalů se po válečném hrdinovi Winstonu Churchillovi stal i někdejší československý prezident z válečných let Edvard Beneš. Také na jeho sochu, umístěnou na Loretánském náměstí, někdo nasprejoval, že byl rasista. K tomu ale neznámý vandal ještě Beneše označil za masového vraha.

Vše nasvědčuje tomu, že k útoku na Benešovu sochu došlo za bílého dne. Policisté ho alespoň ohlásili až v jednu odpoledne.

„Policisté řeší případ posprejování podstavce sochy E. Beneše na Loretánském náměstí v Praze. Po pachateli trestného činu poškození cizí věci pátráme,“ informovala policie. 

Zatímco Winston Churchill se skutečně netajil třeba nenávistí k Indům, Beneš žádnými názory, které by se daly označit za rasistické, známý nebyl. 

Za masového vraha ho v roce 2017 přímo na půdě slovenského parlamentu označila poslankyně Kotlebovy LSNS Natália Grausová, a to v souvislosti s poválečným odsunem Němců. 

Podle ní byl také Beneš „věrolomným, nečestným, duševním a morálním ubožákem“.

Edvard Beneš byl podle neznámých vandalů masový vrah.

Sprejování na sochy významných lidí, kteří svého času byli známí i rasistickými názory či třeba vlastnictvím otroků nebo plantáží, kde otroci pracovali, se stalo trendem příznivců hnutí Black Lives Matter.

Ti po světě protestují proti rasismu v důsledku smrti Afroameričana George Floyda. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:27 pátek 1. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 79
  • 39
  • 28
  • 26
  • 25
  • 24