Jste rasistky, nebo co? Reprezentantky USA musí vysvětlovat, proč zůstaly při hymně stát

Byla to velká událost pro fanoušky ženského fotbalu. Carli Lloydová (38), veteránka a dvojnásobná fotbalistka roku, oblékla bezmála po roce od zranění kolena dres národního týmu Spojených států. Pozápasová tiskovka a reakce spousty fanoušků na sociálních sítích ale nikterak euforické nebyly. Lloydová musí vysvětlovat, proč společně s třemi dalšími kolegyněmi nepoklekla při národní hymně na počest hnutí Black Lives Matter. Zvlášť když se v den zápasu slavil Den Martina Luthera Kinga.

Fotbal je hysterií kolem hnutí, které je přitom spjato i s rabováním a útoky na historické památky, znatelně poznamenaný. Hráči jsou nuceni si před zápasy klekat, a ti, kteří nesouhlasí, jsou pak často terčem kritiky. Objevují se i zvěsti o hrozbách sankcí od fotbalových asociací.

Dalším takovým případem je čtveřice amerických hráček, které před přátelským zápasem s Kolumbií sice vyběhly na trávník v týmových tričkách s nápisem Black Lives Matter, ale poslušně pokleknout během národní hymny už odmítly.

Největší pozornost je směřována k týmové ikoně Carli Lloydové, která se k fotbalu vrátila po dlouhém zranění. Ještě na tiskové konferenci ji konfrontoval reportér listu The Philadelphia Inquirer, aby rozhodnutí zůstat stát vysvětlila.

„Myslím, že kouzlem tohoto týmu je, že stojíme za sebou, ať se děje cokoliv. Některé hráčky se rozhodly pokleknout, některé stály, ale nakonec si všechny navzájem kryjeme záda. Jsme tu, abychom se podporovaly, jak je to jen možné. To je na týmu úžasné,“ řekla Lloydová.

Carli Lloydová s legendárním Diegem Maradonou

Jenže spousta fanoušků její vysvětlení nepřijala. Horlivě teď na sociální sítě vypisují, že by se hráčky měly za sebe stydět. 

„Zvláštní způsob, jak v podstatě říct, že některé bílé hráčky se starají víc o svoje vlastní pocity nebo přesvědčení, než aby projevily solidaritu a podporu svým černošským spoluhráčkám,“ píše jedna z fanynek.

Fotbalistky amerického národního týmu

Mezi čtveřicí fotbalistek byla třeba i další týmová hvězda, sympatická blondýnka Lindsay Horanová. Ani ona se kritice nevyhnula. Zároveň se ale nemalá část Američanů staví naopak na podporu fotbalistek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:52 neděle 23. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 62
  • 19
  • 17
  • 15
  • 14
  • 12