Policistovi hrozí smrtící injekce, jeho kolegové přestali zvedat tísňovou linku. Mají toho dost...

Jakmile okresní prokurátor oznámil, že proti policistovi Garrettu Rolfemu bylo vzneseno jedenáct obvinění a hrozí mu také trest smrti, jeho bývalí kolegové z policejního sboru začali protestovat. Ze strachu, aby se nedostali do problémů při zákrocích na ulici, začali hromadně nahlašovat nemocenskou, případně ignorovat tísňová volání z některých oblastí ve městě. Starostka města je nyní prosí o pomoc a slibuje pořádné navýšení platů.

Minulý týden zastřelil v Atlantě policista Garrett Rolfe černocha Raysharda Brookse, který se během zatýkání rval se strážníky a na útěk se vydal s elektrickým taserem.

Podle okresního prokurátora za to nyní hrozí policistovi nejvyšší trest, tedy doživotí, případně i trest smrti, k němuž se letos Spojené státy shodou okolností vracejí po dlouhých sedmnácti letech. Proti Rolfemu je ochoten svědčit také jeho kolega z inkriminovaného zásahu.

Policisté ve městě se teď bojí, že by je mohlo potkat něco podobného jako jejich kolegu a oni se pak nebudou moci ani bránit, aby neriskovali případné exemplární tresty, kdy se za ně nikdo nepostaví.

Důsledkem bylo ignorování volání na tísňovou linku policie hned ve třech městských zónách ze šesti. Policejní oddělení nyní tvrdí, že je již vše v pořádku a strážníků je dostatek. Podle jiných zdrojů to tak růžové rozhodně není a městská policie žádá o pomoc například členy vězeňské stráže, aby doplnila své řady.

Starostka Keisha Lance Bottomsová žádá ochránce zákona, aby dodrželi svůj závazek společnosti, a zároveň jim přislíbila výrazné zvýšení platů v této „náročné situaci“.

„V našich městech se toho teď děje hodně a na naše policisty to dopadá. Zavázali jsme se, že jim zvýšíme plat, a očekáváme, že naši důstojníci dodrží svůj slib, tedy chránit společnost,“ řekla starostka, která uklidňovala občany, že v noci bude o jejich bezpečnost postaráno.

Atlanta zažívá další vlnu demonstrací hnutí Black Lives Matter. Policisté už...

„Důstojníků policejního sboru je k dispozici dostatek, abychom zajistili bezpečnost. Naše ulice nebudou o nic méně bezpečné. Mám naději v to, že policisté pamatují na to, jak zvedali ruku a skládali přísahu,“ zopakovala Bottomsová.

Atlantská policie pak přispěchala s vysvětlením onoho ignorování hovorů směřujících na linku 911.

„Předchozí podezření, že několik policistů odešlo z práce, a proto nebylo reagováno na příchozí hovory, nebylo přesné. Na oddělení bylo přijato více hovorů, než je obvyklé. Nyní máme dostatek lidí, abychom mohli reagovat na všechny incidenty,“ stojí v oficiálním prohlášení městské policie, jemuž lidé nevěří. Upozorňují na vyjádření některých strážníků, kteří hromadný odchod svých kolegů potvrdili.

Atlanta zažívá další vlnu demonstrací hnutí Black Lives Matter. Policisté už...

Atmosféra ve městě je vůči strážníkům i nadále velmi vyostřená. Po městě je vyvěšeno několik transparentů a nápisů, které volají po čistkách v řadách policistů.

Svou sílu dav ukázal například ve chvíli, kdy podpálil rychlé občerstvení, jež se „provinilo“ pouze tím, že před ním parkoval Rayshard Brooks, který byl ten večer zastřelen.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:08 pátek 16. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 30
  • 24
  • 21
  • 19
  • 16