Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bitva o migranty: Bastardi z EU, hrozil diktátor Lukašenko, zatáhneme do toho Rusko!

    Uprchlíkům čelí polští pohraničníci a vojáci střežící vnější hranici EU. | foto: Reuters

    Migrační krize na polsko-běloruské hranici se vyostřuje v mezinárodní konflikt. Podle informací německého listu Bild z vládních kruhů v Berlíně a Bruselu hrozí nebezpečí vojenské eskalace v oblasti. K tomu se přidává téměř beznadějná situace migrantů v Bělorusku, které Polsko nepustí přes hranice.

    Migranti, kteří už několik dní táboří na bělorusko-polské hranici, se v noci na dnešek v několika případech pokusili dostat na polské území. Lukašenkova pohraniční stráž totiž umožnila několika desítkám těchto uprchlíků proniknout do Polska tím, že strhla několik metrů hraničního plotu. Později v noci se ozývala střelba na běloruské straně hranice.

    Migranti se pokusili proniknout z Běloruska do Polska. Bezpečnostní síly překročení zabránily.

    Podle médií se některým podařilo do Polska skutečně proniknout, ale podle pohraniční stráže byli všichni zadrženi. Varšava zároveň oznámila, že očekává příliv dalších migrantů k běloruské hranici. Ti, co tom už jsou, se rozdělují na menší skupiny, které podle polských tajných služeb budou sloužit k rozšíření krizové situace na hraniční linii.

    Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko obvinil evropské představitele z kritické humanitární situace uprchlíků, kteří uvázli v Bělorusku, a ve státní televizi je nazval bastardy a blázny. Lukašenko, který se spolčuje s Vladimírem Putinem, rovněž vyhrožoval ruskou intervencí: „Pokud, nedej bože, uděláme sebemenší chybu, okamžitě do toho zatáhneme Rusko, největší jadernou velmoc světa!“

    Polsko a Bělorusko se navzájem obviňují z násilí vůči migrantům tábořícím u hranic. Informace o dění na místě je však těžké ověřit, protože se tam kvůli výjimečnému stavu na polské straně nemohou dostat novináři ani humanitární organizace.

    Bělorusové nám dávají nůžky na plot

    Na hranicích mezi Běloruskem a Polskem uvázly tisíce migrantů, zejména z Blízkého východu. Noční teploty na místě klesly pod bod mrazu a někteří migranti říkají, že jim dochází voda i jídlo. Humanitární pracovníci si stěžují, že kvůli výjimečnému stavu u polských hranic se do oblasti nemohou dostat. Někteří migranti popisují, že je polské a běloruské bezpečnostní složky opakovaně postrkují tam a zpět.

    „Nikdo nás nikam nepustí, do Běloruska ani do Polska,“ popsal stanici BBC třiatřicetiletý irácký Kurd, který podle svých slov přicestoval do Běloruska na začátku listopadu. „Není kam utéct. Jsme hladoví. Není tady voda ani jídlo. Jsou tu ale malé děti, staří muži, ženy, rodiny,“ dodal. Na dotaz novináře, kde si obstarávají jídlo, odpověděl, že zásobování zajišťují Bělorusové.

    Mezi uprchlíky je mnoho rodin s dětmi.

    Jiní migranti vypověděli, že jim běloruské bezpečnostní složky dávají rovněž nůžky na dráty, aby mohli překonat plot v místech, kde není tolik členů polské ostrahy hranic. Někteří migranti se zátarasy pokusili prorazit i s pomocí klád nebo lopat, popsala agentura Reuters.

    Syřan Júsif Atalláh agentuře řekl, že se v lese na hranicích bál o život, když tam byl ponechán bez jídla a vody napospas zimě a nemohl dýchat nosem. Tvrdí totiž, že mu ho zlomil běloruský voják. Na hranici uvázl s dalšími migranty, když je polská ostraha hranic zatlačila zpátky do Běloruska. Tam je podle něj zablokovaly běloruské složky, které jim předtím pomohly přejít do Polska. „Řekli jsme jim, že chceme zpátky do Minsku, že nechceme pokračovat v této cestě. Odvětili nám, že pro nás není cesty zpět do Minsku. Jen do Polska,“ popsal Atalláh poté, co se dostal do migračního střediska v polském Bialystoku.

    Migranti táboří pár metrů od plotu, aby se zahřáli, zapalují ohně.

    Jeden z Afghánců, který si nepřál být jmenován, agentuře Reuters řekl, že také uvázl mezi oběma zeměmi a nemohl se vrátit zpět. Jedinou možností podle něj bylo pokusit se znovu překročit hranici za pomoci běloruských bezpečnostních složek. „Běloruští vojáci migranty nutí a pomáhají jim dostat se přes hranici,“ tvrdí muž, který rodnou zemi opustil poté, co ji v létě ovládlo radikální islamistické hnutí Tálibán.

    Bělorusové podle něj každou noc berou z táborů skupinu 30 nebo 40 migrantů a tlačí je k hranicím. „Prohlédnou si hranici, a pokud tam nikdo není, dají jim štípací kleště a nutí je přestřihnout plot z žiletkového drátu,“ popisuje Afghánec, který je šťastný, že se mu podařilo dostat do bezpečí v EU.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:28 pátek 11. března 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      36
    • Tvl
      24
    • Super
      10
    • Haha
      8
    • Cože
      7
    • Sladký
      5