Měla pod palcem miliardové impérium. Teď ji zabil žralok před očima její dcery

Když minulý týden zaútočil velký bílý žralok na plavkyni v americkém státe Maine, byla z toho senzace především proto, že se jednalo o vůbec první smrtelný útok v těchto vodách, které jsou jinak pro žraloky příliš chladné. Nyní se ukázalo, že obětí byla 63letá Julie Dimperiová Holowachová, která byla řadu let jednou z nejdůležitějších postav v americkém světě módy. Tragédii přímo na místě sledovala také její dcera.

Podle vyjádření příslušných úřadů měla Holowachová smůlu, že v neoprenu žralokovi připomínala jeho tradiční kořist: tuleně. Za tím se do Maine vydal, ale shodou tragických událostí z toho byla jen smrt vlivné manažerky. Byl to historicky vůbec první zaznamenaný smrtelný útok žraloka na člověka v těchto končinách.

Podle znalců by prvním varovným signálem pro lidi měla být velká hejna ryb, která míří k nim, často je to signál, že vnímají nějaké nebezpečí a pro svou větší ochranu se shlukují. Tuleni na skalách jsou další věcí, kterou neměla Holowachová ignorovat, podle znalců o nich predátoři dobře vědí a ve vodě pak čekají, až tuleni znovu skočí do vody.

„Tuleni jedí ryby a žraloci jedí tuleně. Vyzýváme plavce a všechny ostatní, aby se v oblasti Casco Bay a zejména poblíž Bailey Islandu vyhýbali velkým skupinám ryb, protože právě ty žraloky přitahují,“ uvedl vyšetřující komisař Patrick Keliher.

Na obranu zemřelé plavkyně je třeba dodat, že si málokdo připouštěl, že by v této oblasti mohl nějaký žralok zaútočit. Vůbec první a do té doby jediné setkání se žralokem nastalo v roce 2010 a nikdo při něm nebyl zraněn.

Julie Holowachová si vyrazila do Maine zaplavat se svou dcerou, která se útoku naštěstí vyhnula, ale život své matce nezachránila. Podle svědků bylo ihned jasné, že budou zranění velmi vážná, jelikož všude bylo velké množství krve. Ženu na břeh dostali až dva kajakáři.

Zemřelá Julie Dimperiová Holowachová měla řadu vlastních podnikatelských aktivit v oblasti módy, kde také patřila k vrcholovým manažerkám miliardové módní skupiny VFC. Ta spojuje desítky světových oděvních a obuvních značek, včetně výrobců džín Lee a Wrangler, značek Timberland, Vans, Napapijri, Kodiak, Kipling a dalších.

Julie Dimperio Holowachová zemřela po útoku žraloka bílého v americkém státě...

„Měla precizní odhad, dokázala vést velké množství lidí a patřila k nejinspirativnějším lídrům amerického módního odvětví,“ uvedla Karen Murrayová, která podobně jako její bývalá kolegyně podniká v módě.

Po odchodu Holowachové do penze napnula bývalá elitní manažerka většinu svých sil do sportu. K maratonu přidala také fitness a své milované plavání, které se jí bohužel stalo osudným.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:10 úterý 1. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 97
  • 63
  • 37
  • 32
  • 31
  • 27