Flotila tryskáčů, sídla a da Vinciho zápisky: Z majetku Billa Gatese vám půjde hlava kolem!

Čtvrtý nejbohatší muž světa Bill Gates se rozvádí, manželství s Melindou Gatesovou přestalo po sedmadvaceti letech fungovat. A soudní řízení v jejich případě rozhodně nebude žádný med. Gatesovi totiž nemají uzavřenou předmanželskou smlouvu a hrát se přitom bude o majetek ve výši 130 miliard dolarů, tedy v přepočtu 2,8 bilionu korun. Spadá do něj několik luxusních sídel, soukromé tryskáče, ale třeba i da Vinciho kodex za stovky milionů!

Bill a Melinda Gatesovi na Twitteru zveřejnili totožný příspěvek, v němž píší o víře v jejich společnou misi a úmyslu nadále spolupracovat v rámci vlastní nadace.

Vypadá to tedy, že rozchod proběhl v poklidu a po dlouhém uvážení. Nic to ale nemění na tom, že majetkové vyrovnání bude hodně složitý oříšek.

Zakladatel Microsoftu je na čtvrtém místě žebříčku nejbohatších lidí světa a do jeho majetku spadá snad vše, co si jen člověk dovede představit.

Gates má například jako správný boháč rozsáhlou sbírku aut, největší třešničkou je Porsche 959, vůz z limitované edice, který se prodává i za více než 43 milionů korun. Dalšími kousky jsou vozy Porsche 930 Turbo, Jaguar XJ6 a Ferrari 348.

Gates je ostatně známým milovníkem rychlých vozů, jeho parťák a podnikatel Paul Allen ho jednou dokonce musel vysekávat z vězení, kde skončil za bezohlednou jízdu.

Kromě aut Gates vlastní také flotilu soukromých tryskáčů, kam patří dvě letadla Gulfstream G650ER, přičemž jedno vyjde v přepočtu na bezmála 1,4 miliardy korun, dva tryskáče Bombardier Challenger 350, hydroplán Cessna a několik vrtulníků.

Gates v minulosti označil soukromé tryskáče za požitkářství, prý je ale díky nim jeho život mnohem efektivnější.

Čtvrtý nejbohatší muž světa si ale potrpí i na historické cennosti. V roce 1994 koupil na aukci za skoro 31 milionů dolarů (663 milionů korun) da Vinciho kodex, tzv. Codex Leicester.  

Bill a Melinda Gatesovi

Jde o zápisník s 36 listy vázaný v kůži, který obsahuje da Vinciho pozorování a teorie o astronomii či vlastnostech vody, vzduchu, hornin a fosilií.

Kromě toho vlastní Gates několik významných obrazů, povětšinou v hodnotě stovek milionů korun.

Miliardový palác

Samozřejmě tu nejpodstatnější část majetku Gatesových tvoří nemovitosti. A těch mají opravdu požehnaně.

Číslem jedna je luxusní rozlehlé sídlo kousek od Seattlu, kterému se říká Xanadu 2.0. Gates koupil pozemek v roce 1988 v přepočtu za 43 milionů korun. Do sedmi let tam vyrostl zámek za 1,3 miliardy korun a dnes už je hodnota přibližně dvojnásobná.

Sídlo Billa Gatese nedaleko Seattlu

Vyjmenovávat všechny vymoženosti, které se uvnitř nacházejí, by zabralo možná celý den. Vypíchnout můžeme třeba bazén s podvodním hudebním systémem, vzory fosilií na podlaze, pláž s pískem údajně dováženým z Karibiku, domácí kino, sál na večírek až pro 200 lidí a spoustu dalšího.

Kromě toho ale Gatesovi budou muset rozdělit třeba i sídlo na plážích San Diega za 925 milionů korun, které podnikatel koupil loni poté, co udeřila covidová pandemie. Dále pak několik rančů.

Sídlo Billa Gatese v San Diegu

Opomenout nesmíme ani jeho investice. Společně se saúdským princem Al-Valídem bin Találem Gates vlastní 95 procent řetězce luxusních hotelů Four Seasons, přičemž cena společnosti se odhaduje na skoro 82 miliard korun.

A v neposlední řadě je třeba zmínit, že je Bill Gates také největším soukromým vlastníkem zemědělské půdy v USA. V 18 různých státech vlastní na 242 tisíc akrů půdy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:00 středa 1. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 6
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1