Jak to chodí v restauracích?
Řada lidí má dojem, že pracovní oběd nebo večeře s přáteli jsou jedincům s bezlepkovou dietou zapovězeny. Vždyť si přece stěží mohou zajít do restaurace a počítat s tím, že si na jídelním lístku vyberou něco jiného než obyčejný salát!
To ale není tak úplně pravda, a to hned z několika důvodů. Tím první je, že téměř každá restaurace nabízí jídlo, které se bez přidání mouky bez problému obejde. Například u steaků tak stačí poprosit obsluhu, aby kuchař maso upravil přírodně, třeba bez moukou často zahušťovaných omáček.
Zaměstnanci restaurací mají většinou přehled, jsou na specifické požadavky zvyklí a na speciální úpravě jídla se dá téměř všude domluvit.
Jedním z dalších důvodů pak je, že vzhledem k raketově stoupajícímu počtu „bezlepkářů“ přibývá i restaurací, které v nich vidí zákaznický potenciál. Často se tak zavádí bezlepková jídla do menu a existují i restaurace, které nabízejí čistě bezlepkový jídelní lístek.