Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh bezdomovce, který naletěl: Místo 30 milionů dostal 50 korun kapesné!

    Podvodníci Miroslav Šoška a Jana Černá okradli bezdomovce Františka o 30 milionů, které vyhrál v loterii. | foto: Profimedia.cz

    Byl bez domova, často neměl co do pusy, ale i přes tragickou finanční situaci si raději než jídlo kupoval tikety v sázkových kancelářích. A jednou se mu vášeň pro sázení vyplatila! Bezdomovec František Václavek si přišel na 30 milionů korun, jenže pak vložil důvěru do nesprávných lidí a jeho známí ho o peníze obrali. Jak nakonec František dopadl? Připomeňme si případ, který poměrně nedávno zahýbal celou zemí.

    Měl to být příběh jako z hollywoodského filmu. Bezdomovec František Václavek se dostal na ulici, živořil a neměl co jíst. Jeho vášeň pro sázení mu při alarmující finanční situaci kdekdo vyčítal, jenže on se jednoho dne trefil do černého a ve sportce vyhrál neuvěřitelných 30 milionů korun!

    Pak ale František narazil se svojí naivitou, k níž přispěla i jeho lehká mentální retardace. S výhrou se svěřil rodinným „přátelům“, manželům Miroslavu Šoškovi a Janě Černé, kterým občas vypomáhal v jejich cukrárně, a ti ho pozvali na oslavu bezdomovcova velkého životního zlomu. V tu chvíli už ale měli hlavě podlý plán, jak si na jeho úkor namastit vlastní kapsu.

    Františkovi nalhali, že k vyzvednutí peněz potřebuje dva doklady a bankovní účet, což ale bezdomovec neměl. Naivně proto svolil, aby výhru převzala Černá.

    Dvojice podvodníků okradla Františka Václavka o 30 milionů!

    Manželé ale peníze shrábli sami a okamžitě je chytře zainvestovali. Pořídili si několik aut a především vilu v pražských Klánovicích za dvanáct a půl milionu korun, v níž nechali Františka nějakou dobu bydlet a namlouvali mu, že je jejím majitelem. Během té doby mu měli občas dát kapesné 50 až 100 korun.

    Podvodníci Miroslav Šoška a Jana Černá u soudu.

    Takhle to vydrželo rok. Pak začal mít muž pochybnosti, které vyústily v hádku s manželskou dvojicí, a ta ho proto z vily vyrazila. František se znovu ocitl na ulici.

    Nahnal je před soud

    Když si ale Černá se Šoškou mysleli, že se Františka nadobro zbavili a už si budou jen užívat luxusu a jeho peněz, muž se rozhodl vzepřít a vše oznámil policii. A měl štěstí. Kriminalisté o podvodu manželů zajistili dostatek důkazů pro to, aby je mohli nahnat před soud.

    V luxusní klánovické vile byl dokonce i bazén!

    A tak začal vleklý soudní spor. Manželé na lavici obžalovaných svorně tvrdili, že výherní tiket zaplatili oni a bezdomovce s ním jen poslali do sázkové kanceláře, tudíž výhra náleží jim.

    Probíraly se také jejich údajné výhrůžky likvidací Františka a jeho následným zakopáním v Klánovickém lese, to ale označili za holý výmysl.

    Spokojený milionář a spor o zbytek peněz

    Františkovi nakonec pomohli lidé, kteří ho znali z okolí stanice metra, kde jako bezdomovec trávil nejvíce času. Potvrdili například, že ve sportce sází pravidelně, a někteří dokonce dosvědčili, že se jim se svojí výhrou v osudný den svěřil.

    František Václavek u soudu. Ten nakonec rozhodl v jeho prospěch.

    Soudce tak dal nakonec za pravdu Františkovi, oba manžele poslal za mříže na šest let a nařídil, aby všechny neprávem nabyté peníze vrátili. Šlo více než 25 milionů korun, konkrétně 13 milionů z účtu Jany Černé a 12,5 milionu za klánovickou vilu. 

    Zarážející ovšem bylo, že když už v roce 2015 Miroslav Šoška seděl ve vězení, trest pro Černou ještě nenabyl platnosti a ona si dále užívala života ve vile.

    Pro Františka ale vše dopadlo dobře. Tedy víceméně. O zbytek peněz, který představuje více než tři a půl milionu korun, se ještě před rokem soudil s matkou odsouzené. Na její účet si je totiž s největší pravděpodobností „ulila“ právě Jana Černá. Matka se ale urputně bránila, že jde o její úspory.

    Jinak si ale František může dál užívat svůj snový příběh bezdomovce, ze kterého se přes noc stal milionář. Podle informací iDnesu z června minulého roku si pořídil byt na Praze 4, v němž žije se svojí novou partnerkou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:00 neděle 21. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      40
    • Cože
      11
    • Tvl
      11
    • Haha
      9
    • Sladký
      9
    • Trapas
      8