Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bezdomovce vyhnali z Hlávkova mostu: Děsíme se zimy, přišli jsme o střechu nad hlavou!

    Ikonická bezdomovecká kolonie pod Hlávkovým mostem se rozpadá. Lidé bez domova, kteří žili přímo v podchodu nedaleko metra Vltavská, dostali příkaz se vystěhovat kvůli plánované rekonstrukci, přičemž nové místo si našli o pár set metrů dál po proudu Vltavy. Na jednu stranu jsou skryti před agresory, kteří na ně čas od času útočili, zároveň se ale bojí nadcházející zimy. Otazníky teď visí dokonce i nad kójemi podél břehu řeky, známými díky hezky zařízené kuchyňce.

    Redaktoři Expresu navázali s bezdomoveckou partou pod Hlávkovým mostem kontakt už před více než půl rokem. Za rohem tehdy byly Vánoce, načež nám bezdomovci popsali, jak je tráví a že probíhající zimu zvládají hlavně díky jakýmsi iglú, která jim poskytla Praha 7 (psali jsme ZDE).

    Po více než půl roce jsme se za našimi bezdomovci vydali znovu, abychom zjistili, jak se jim daří. A čekalo nás tady překvapení.

    O tradiční místo pod Hlávkovým mostem, které jim poskytovalo ochranu před deštěm a částečně i zimou, totiž přišli. Na místě probíhá rekonstrukce.

    Takto vypadalo sídlo bezdomovců loni v zimě...

    Dnes zde probíhá rekonstrukce.

    Zeptali jsme se proto bezdomovce, který žije o kousek dál v jedné z ikonických kójí. Jde o místní známou postavičku, kuchaře, jenž ostatním bezdomovcům vaří. Když mu přinesou ingredience a pár drobných navrch, vyšvihne jim na svém sporáku prakticky cokoliv.

    „Kolegové se museli přestěhovat, najdete je o pár stovek metrů dál, když půjdete podél řeky. Nás tu zatím nechali, ale kdoví, co nás čeká,“ pokrčil rameny.

    Bezdomovecká kolonie pod Hlávkovým mostem

    Jak redaktoři posléze zjistili, město se rozhodlo okolí Hlávkova mostu zvelebit. Vedle podchodu by tak měl vzniknout skatepark. Nad obyvateli kójí zase visí hrozba stěhování kvůli plánované výstavbě nové pražské filharmonie, již si vysnil primátor Zdeněk Hřib.

    Vydali jsme se proto směrem, kam se bezdomovecká parta měla přemístit. A po chvilce hledání jsme uspěli.

    Bezdomovci, kteří žili dlouhé roky pod Hlávkovým mostem, nyní našli útočiště pod stromy.

    Novým bydlištěm se jim stalo relativně úzké prostranství nad Vltavou, skryté za vysokou stěnou a chráněné stromy a keři. Jejich tábor, jemuž nadále dominují iglú od Prahy 7, byl nejdříve prázdný, po chvíli ale na místo přišel náš starý známý, bezdomovec Dan, jehož příběh přineseme odděleně již brzy.

    Bezdomovci, kteří žili dlouhé roky pod Hlávkovým mostem, nyní našli útočiště pod stromy.

    „Přišli za námi, že si musíme najít nové místo. Tak nám Armáda spásy našla takovýhle kompromis. Máme štěstí v tom, že jsme tu skrytí, takže se tu netrousí feťáci, kteří nás předtím často okrádali. Navíc na nás nechodí stížnosti, když si tu uděláme pořádnou párty,“ řekl nám s úsměvem Dan, mimo jiné hlavní hvězda našeho silvestrovského speciálu.

    Pak ale zvážněl.

    „Bohužel, jak vidíte, nejsme tady tolik krytí jako předtím pod mostem. Je to tu otevřené. Z nadcházející zimy máme trochu strach,“ vysvětlil Dan, který trpí četnými zdravotními problémy.

    Bezdomovci, kteří žili dlouhé roky pod Hlávkovým mostem, nyní našli útočiště pod stromy.

    Přes léto mají bezdomovci na novém místě také výhodu přímého vstupu do Vltavy.

    „Kamarádi se tam chodí koupat, ale já ne. Mám arytmii, srdce mi pracuje na třicet procent, a jakmile vlezu do vody, šíleně se mi rozbuší,“ krčí Dan rameny.

    Bezdomovci, kteří žili dlouhé roky pod Hlávkovým mostem, nyní našli útočiště pod stromy.

    Velkou pomocí jsou pro bezdomovce sociální pracovníci Armády spásy, kteří nad nimi drží dohled, a přestože je občas za nepořádek v okolí nebo příliš bujarý večírek pokárají, také jim občas přinesou jídlo nebo třeba pytle na odpadky, aby si mohli uklidit.

    Jak na tom je nejznámější bezdomovec Expresu Dan? A jaká další bezdomovecká sídla se Expres chystá navštívit? Pokračování již brzy!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 21. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      20
    • Trapas
      19
    • Tvl
      10
    • Haha
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      3