Maďaři chtějí zrušení Benešových dekretů! Co by to v praxi znamenalo?

Maďarsko hodlá docílit zrušení Benešových dekretů, které vznikly ještě za Československa. Uvedl to maďarský ministr pro národnostní politiku Árpád János Potápi. Proč je tato otázka znovu na pořadu dne a co by její realizace znamenala?

Benešovy dekrety zbavily občanství Maďary a Němce, kteří žili v Československu, a předcházely jejich nucenému odsunu zpět do zemí původu. V případě Maďarů k tomu došlo mezi lety 1947 a 1948.

Potápi, který je členem momentálně v Maďarsku vládnoucí konzervativní strany Fidesz a zabývá se mimo jiné také maďarskými menšinami žijícími v zahraničí, u příležitosti 70. výročí odsunu Maďarů z Československa uvedl, že bude usilovat o zrušení Benešových dekretů.

Co by ale zrušení Benešových dekretů znamenalo v praxi? Umožnit potomkům odsunutých Maďarů návrat již dnes v Evropské unii nedává smysl, protože právo žít kdekoli v EU již mají tak jako tak. Zabavené domy a majetek již dnes těžko dohledáme, takže jediné smysluplné řešení by bylo odškodnění poškozených. Vzhledem k tomu, že se tato problematika týká více než 100 tisíců lidí, byl by to pořádný finanční balík!

A jak se k situaci staví Česko a Slovensko? Vlády obou zemí zrušení Benešových dekretů dlouhodobě odmítají. Ústavní soud ČR potvrdil, že v době vzniku byly výnosy platné a účinné, takže jimi nastolené změny zůstávají zachovány.

Zabývat se tím, zda v právním řádu mají dekrety stále své místo, se však žádný expert nechce, protože jsou momentálně již neúčinné.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:19 středa 4. října 2017. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 16
  • 13
  • 12
  • 10
  • 9