Tragédie v Bejrútu: Lidé umírali v hořících domech, tlaková vlna proměnila sklo v žiletky

Hodně smutné probuzení čekalo na lidi žijící v libanonské metropoli Bejrútu. Teprve po dohašení největších požárů může začít ohledávání místa výbuchu a počty mrtvých stále narůstají. Nemocnice v oblasti jsou beznadějně plné. Příčina výbuchu v městském přístavu dosud nebyla stanovena. Podle libanonského prezidenta za vše může výbuch skladu, kde se nacházelo 2750 tun dusičnanu amonného. Sklad nebyl z hlediska bezpečnosti kontrolován už déle než šest let. Někteří zprávám o nešťastné nehodě nevěří a spekulují, že byl v místě slyšet zvuk bombardéru.

Libanon už oznámil 78 obětí exploze ve svém hlavním městě. Bohužel se očekává, že číslo bude narůstat. Mnoho lidí může být ještě skryto pod troskami, vážné případy jsou také v nemocnicích, kde museli být ošetřováni především lidé, jež zranila tlaková vlna a střepy, které vystřelila do okolí obrovskou rychlostí. Podle neoficiálních odhadů byly včera zraněny více než čtyři tisíce lidí.

Vše začalo menším výbuchem a následným požárem v přístavu, což vedlo ke spekulacím, že za vším je nehoda na lodi se zábavní pyrotechnikou. Po menším výbuchu přišla výrazně větší exploze.

Libanonský prezident Michel Aoun uvedl, že podle jeho zjištění explodoval sklad s dusičnanem amonným, který byl v přístavu skladován v ohromném množství.

Výbuch v Bejrútu byl tak obrovský, že jej měli šanci slyšet lidé vzdálení...
Výbuch v Bejrútu byl tak obrovský, že jej měli šanci slyšet lidé vzdálení...

Dnes má v zemi zasednout vláda a mluví se o návrhu na vyhlášení dvoutýdenního stavu nouze. Od dnešního dne by také měly začít platit v zemi tři dny smutku. Libanon ze svého rozpočtu uvolní 100 miliard lir na obnovu a pomoc lidem v nouzi.

„To, čeho jsme svědky, je obrovská katastrofa,“ řekl šéf libanonského Červeného kříže místním sdělovacím prostředkům, „všude jsou oběti a ztráty.“

Počet mrtvých v oblasti narůstal kvůli silným požárům, které znemožňovaly záchranářům rychlý příjezd na nejpostiženější místa. Vše se navíc stalo v podvečer a hledání lidí v troskách domů bylo o to složitější.

Výbuch v Bejrútu byl tak obrovský, že jej měli šanci slyšet lidé vzdálení...
Výbuch v Bejrútu byl tak obrovský, že jej měli šanci slyšet lidé vzdálení...

Pro Libanon je to další velká rána v době, kdy si země prochází velkou hospodářskou krizí. Spekuluje se také o tom, že nešlo o nešťastnou náhodu, ale o cílený útok. Tuto verzi dokládají pouze některá svědectví lidí, kteří tvrdí, že před explozí slyšeli na místě zvuk bombardéru.

Tuto variantu nepřímo potvrdil i americký prezident Donald Trump, který se odvolal na představitele americké armády.

„Setkal jsem se s některými našimi skvělými generály a oni se domnívají, že nešlo o průmyslovou nehodu. Podle nich se zdá, že to byl atentát, že to byla nějaká bomba,“ řekl Trump novinářům. 

Izrael se už včera od celé záležitosti distancoval.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:43 středa 2. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 22
  • 21
  • 21
  • 20
  • 19