Bejrút znovu v plamenech. Demonstranti obviňují vládu, ta chce za tragédii potrestat úředníky

Do hlavního města Libanonu se sjíždějí pomocné týmy z celého světa, aby pomohly zachránit co nejvíce pohřešovaných a zraněných po tragickém výbuchu. V ulicích Bejrútu probíhají desítky demonstrací zaměřených proti vládě. Podle státních médií došlo k několika zraněním a libanonské bezpečnostní síly použily proti demonstrantům také slzný plyn. Vztek na vedení země narostl po obří explozi uskladněného ledku.

Ničivá exploze srazila Bejrút na kolena a vedle velkého počtu lidských obětí jen prohloubila krizi, která v hlavním městě a celém státě panovala. Podle místních úřadů jsou nyní statisíce lidí bez domova a tisíce zraněných. 

Za vše může exploze 2750 tun dusičnanu amonného. Země z celého světa posílají do oblasti svou pomoc včetně té finanční. Libanon je podle odborníků jen krůček od naprostého bankrotu a zdá se, že tragédie v Bejrútu bude poslední kapkou. 

„Tato exploze jen potvrdila kolaps Libanonu. Za vše může vládnoucí třída v této zemi,“ citoval Daily Mail manažera hotelu Le Gray v centru Bejrútu, který výbuch těžce poničil.

Škody v celém městě se odhadují na astronomických pět miliard dolarů. K tomu je navíc třeba přičíst dopad na ekonomiku v podobě 300 000 lidí bez domova.

Smutek a hněv se teď mísí v obyvatelích Bejrútu, kteří odmítli výzvy vládních politiků i prezidenta, aby se země v těžké chvíli sjednotila. V zemi platí dvoutýdenní stav nouze.

„Žádná slova nedokážou popsat hrůzu, která zasáhla Bejrút a proměnila ho v katastrofálně postižené město,“ řekl prezident Michel Aoun během nouzového zasedání kabinetu.

Demonstranti nespokojení s vládou připomínají, že za tragédii může právě vláda, která dopustila, aby k něčemu takovému došlo. Jen za tento týden bylo do vazby vzato už šestnáct osob, které se účastnily protestů, při nichž ve městě opět vzplanuly ohně.

Bejrút se vypořádává s následky děsivé exploze. Tragédie však zemi ani na čas...
Bejrút se vypořádává s následky děsivé exploze. Tragédie však zemi ani na čas...

Kritizovaný premiér Hassan Diab občanům slíbil, že lidé odpovědní za tragédii „zaplatí svou cenu“. Zároveň vyzval světové vůdce a „přátele Libanonu“, aby zemi pomohli svými dary. „Jsme svědky skutečné katastrofy,“ dodal.

Libanonský kabinet následně odhlasoval umístění všech úředníků, kteří byli odpovědní za bezpečnost přístavu v posledních šesti letech, do domácího vězení. Ti tvrdí, že opakovaně na nebezpečí upozorňovali, ale riziko bylo přehlíženo.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 5. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 18
  • 16
  • 16
  • 16
  • 15