Takhle čeští hasiči operují v Bejrútu. Psí hrdinové se poranili, už jsou zpět v akci

K mohutné explozi skladu v Bejrútu došlo sice už v úterý večer, ještě v pátek ale intenzivně pokračují záchranné akce a počet obětí bohužel stoupá, i když ne tak rapidně. Na místě operuje i tým českých hasičů, který pročesává sutiny v přístavu. Ten eviduje i drobná zranění.

Poranění se týká dvou hasičských psů. Oba už ale byli znovu nasazeni do záchranných prací.

„Bezpečnostní situace v oblasti je stabilní. Všichni členové týmu jsou v pořádku, po včerejším nasazení evidujeme lehká zranění dvou psů: řezné rány na tlapách. Vše jsme ošetřili na místě a oba psi pokračují v misi,“ uvedl šéf týmu Jiří Čmakal.

„Dnes pracujeme v přístavu. Náš úkol je potvrdit, že se v troskách nikdo nenachází. Pohyb týmu a místa pobytu jsou průběžně konzultovány s ochranou ambasády ČR. Během dne se budeme přesouvat do nového sektoru, transport nám zabezpečuje LAF (The Lebanese Armed Forces),“ dodal.

Čeští hasiči mají plné ruce práce.

Jak uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka, včera šestatřicetičlenný tým pracoval na místě tragické exploze do setmění, protože místní armáda potřebovala prostor vyklidit.

V sutinách pátrají po případných přeživších i obětech, aby pak armáda mohla oblast vyklidit.

„Pročesáváme docela rozsáhlé území a budeme potvrzovat, jestli tam nikdo není. Bejrútská strana tam potřebuje najet s těžkou technikou,“ řekl Kavka Radiožurnálu. 

Během čtvrtka čeští hasiči nikoho nenašli.

Oblast byla srovnána se zemí.

Během včerejšího dne počet obětí vystoupal už na 145. Přesto se v sutinách stále daří nacházet i přeživší, mezi nimi byla třeba i holčička, která přežila zavalená 24 hodin. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:18 sobota 5. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 15
  • 14
  • 14
  • 14
  • 10