Lekce českým politikům: Polský poslanec nakládá hysterickým „vítačkám“ na BBC

Výrazně zaujatá moderátorka zpravodajského kanálu britské televizní stanice BBC Cathy Newmanová projevila svou solidaritu s nebohými ekonomickými imigranty, když si do přímého vstupu přizvala na pomoc evidentně zmatenou europoslankyni za německou Stranu zelených Barbaru Lochbihlerovou. Jenže silně prouprchlickým a emotivním dámám se postavil kontroverzní Dominik Tarczyński, poslanec polského Sejmu za vládní stranu Právo a spravedlnost. A začala mela, což dokládá i video…

„Pane Tarczyński, když pomyslíte na stovky dětí, sedm těhotných žen na lodi plovoucí Středozemním mořem, zatímco politici se jen hádají, nemáte za to pocit studu?“ začala zostra novinářka Channel 4 s vědomím, že utrpení migrujících dětí dojme nejednoho diváka, ať je z Británie, nebo odkudkoliv.

Jenže první pokus o smeč Polák vybral s tím, že by se především měli stydět rodiče těchto dětí. „Ty děti tam nemají být. Neměli by své děti vystavovat riziku porušováním pravidel. Jak to, že jsou tito rodiče nezodpovědní a dopustí, aby se jejich děti dostaly do takové situace?“ opáčil.

Něco takového však lehce brunátnou Newmanovou nemohlo uspokojit a dál pálila ostrými, když se na poslance Sejmu pokusila apelovat, že když už taková situace nastala, existuje zde snad něco jako morální humanitární povinnost evropských politiků.

„Ne. Ne, protože toto se netýká pomoci někomu, kdo se potýká s obtížnou válečnou situací. Není to o uprchlících, ale ilegálních imigrantech. Na to je zákon. Nemůžete překročit hranici jenom proto, že je vás sto nebo dvě stě,“ odvětil katolicky orientovaný aktivista Dominik Tarczyński.

„Můžete nás nazývat populisty, nacionalisty, rasisty. Mě to nezajímá. Zajímá mě moje rodina a moje země,“ prohlásil ve vysílání BBC polský nacionalistický poslanec Sejmu Dominik Tarczyński.

Když se výjimečně dostala ke slovu bruselská europoslankyně za německé Zelené Barbara Lochbihlerová, bylo to jako naslouchat Angele Merkelové v roce 2015. Dojemné pohádky o humanitární krizí postižených obyvatelích Sýrie, Iráku, Etiopie, Somálska a dalších zemí jsou dnes, tváří v tvář obludné realitě důsledků neřízeného, protiprávního a nekontrolovaného přijímání statisíců běženců, naprosto mimo mísu.

Tarczyński se několikrát neudržel a poněkud nezdvořile vzteky rozklepané bruselské úřednici skočil do řeči, právě když Lochbihlerová hořekovala o povinnosti pomáhat všem z válečných oblastí a učinit jim Evropu opět přístupnou. „Tak si je vezměte, vezměte si je všechny a zaplaťte za ně,“ neovládl se polský poslanec, zatímco byl Němkou okřiknut „ať tam v Polsku mlčí, když ona mluví“.

Předseda Evropské komise a nejvyšší eurobyrokrat Jean-Claude Juncker označuje Tarczyńského za rasistu.

„Kolik uprchlíků Polsko přijalo?“ přidala se redaktorka a stoická odpověď jí vyrazila dech: „Nula.“ Na to se opět zajímala, zda je na to Tarczyński hrdý.

„Jestli se mě ptáte na muslimskou nelegální migraci, nikdo, ani jeden nebude v Polsku přijatý. Přijali jsme přes dva miliony Ukrajinců, kteří v Polsku mírumilovně pracují. Nepřijmeme ani jednoho muslima, protože přesně to jsme slíbili. Systém kvót selhal.“

Newmanová se již zmohla jen na úsměvnou podpásovku, když uvedla, že samotný vrchní eurobyrokrat Jean-Claude Juncker tvrdí, že je Tarczyński rasista, pyšný na sobecký postoj své země.

„Samozřejmě, protože toto lidé očekávají od naší vlády. Proto byla naše vláda zvolena. Proto je Polsko tak bezpečné. Proto jsme neměli ani jeden teroristický útok. Podívejte se na ulice v Polsku. Můžete nás nazývat populisty, nacionalisty, rasisty. Mě to nezajímá. Zajímá mě moje rodina a moje země,“ drtil obě ženy rudé vztekem a dlužno říci, že ani Tarczyński v té chvíli nebyl tak klidný jako na začátku televizní diskuze.

(Zdroj videa: Stredoevropan.cz. Upozorňujeme na menší nepřesnosti v překladu a v informaci, že je Dominik Tarczyński polským ministrem.)

Dlužno dodat, že takové rázné postoje od našich politiků na mezinárodní úrovni nejsme zvyklí slýchat. Populistické strany sice masírují protiuprchlickou rétorikou, ale v evropském kontextu jsme jen přikyvovači radikálnějších politiků středoevropského prostoru.

V době brexitu, který si Britové odhlasovali především pro divokou imigrační politiku EU, je téměř tragikomické naslouchat postojům indoktrinovaných zaměstnanců BBC, jako je Cathy Newmanová.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:11 pátek 9. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 215
  • 13
  • 11
  • 9
  • 8
  • 7