Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Syrský prezident Bašár Asad: Proč má rád Česko a co to pro nás znamená?

    Asad věří v mír v Sýrii. Je ale potřeba, aby západní státy přestali podporovat teroristy. | foto: reprofoto abcnews.go.com

    Když včera televize odvysílala exkluzivní rozhovor se syrským prezidentem Bašárem Asadem, mnoha lidem vytanula na mysli otázka, jak je možné, že Syrský prezident hovoří zrovna pro naši stanici a navíc si v rozhovoru opakovaně pochvaluje vztahy Česka a Sýrie. Důvodů může být více, stejně tak možných dopadů pro Česko jako takové.

    Včera se odvysílal exkluzivní rozhovor se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Mnoho diváků se ještě před vysíláním rozhovoru podivovalo, jak je možné, že na veřejnoprávní stanici hovoří člověk, který je všeobecně považován za diktátora, s nímž se nemluví.

    Navíc na rozdíl od většiny ostatních západních států byla Česká republika jednou z mála zemí, které Asad nekritizoval, ale naopak si chválil vzájemné dobré vztahy.

    V prvé řadě se sluší říct, že to není poprvé, co se Bašár Asad rozhodl dát rozhovor českým novinářům. Počátkem roku poskytl rozhovor Tereze Spencerové z Literárních novin. Prvotní krok byl jak u Spencerové, tak u redaktora Michala Kubala stejný - o rozhovor prostě požádali a bylo jim vyhověno.

    Michal Kubal přinese pro Českou televizi exkluzivní rozhvor se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

    Onen první krok můžeme považovat za základní krok k úspěchu. Před několika lety Asad poskytoval rozhovory americkým nebo francouzským novinám a televizím, nicméně pohled daných států na Asada se od té doby dramaticky změnil a z potenciálního osvoboditele se stal tyran a diktátor.

    A to pochopitelně ovlivnilo i postoj Asada k daným státům.

    Západ považuje Asada za masového vraha a s masovými vrahy se logicky nedělají rozhovory, ale spíše je zde snaha je nějakým způsobem pohnat před spravedlnost. Česko oficiálně ani jako člen EU ani jako člen NATO nikdy tento postoj k osobě syrského prezidenta nezaujalo. Proto z Asadovy strany můžeme předpokládat určitou vstřícnost ve vzájemném jednání.

    Asad věří v mír v Sýrii. Je ale potřeba, aby západní státy přestali podporovat teroristy.

    Kromě České republiky prakticky jediným státem, který Asad v rozhovoru chválil bylo Rusko. Podpora syrského režimu Vladimírem Putinem a zároveň podpora Putinova režimu Milošem Zemanem by mohla nasvědčovat tomu, že právě náklonnost Česka k Rusku ovlivnila i náklonnost Sýrie k České republice.

    Kořeny prohloubení vzájemných vztahů jsou však ještě z doby před Zemanem.

    V obou rozhovorech Bašár Asad zmínil, že si na České republice váží toho, že s vypuknutím syrské války nevypověděla diplomatické styky tak, jak to udělala valná většina západních států. Ministrem zahraničí úřadujícím v době, kdy se o případném přerušení diplomatických vztahů rozhodovalo. byl Karel Schwarzenberg, tedy nikoliv Jan Kohout z úřednické vlády nebo Lubomír Zaorálek z vlády Bohuslava Sobotky.

    Ti jen pokračovali ve Schwarzenbergově rozhodnutí. To, že se to současným představitelům země náramně hodilo do karet, je druhá věc.

    Syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že mezi uprchlíky jsou i teroristé. Z podpory teroristů pak obvinil i západní státy.

    Oběma redaktorům, kteří s Asadem dělali rozhovor, se dostalo vlídného přijetí a západem nenáviděný prezident na ně působil i poměrně sympaticky. Tereza Spencerová rozhovor domlouvala přes syrské ministerstvo zahraničí po vlastní ose, na domlouvání rozhovoru Michala Kubala se podílela i česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipiová. Za důsledek tom mělo spíše jen to, že přímluva diplomatky způsobila, že k rozhovoru došlo mnohem dříve, než v případě Spencerové, která na něj čekala téměř rok a půl.

    V rozhovoru se Spencerovou Asad připustil, že vzhledem k dobrým vztahům má Česko potenciál obchodního partnera pro Sýrii a stejně tak nevyloučil, že by právě Česko mohlo být mezi těmi státy, které by se účastnily případné obnovy Sýrie po skončení války.

    Obchodní zájmy jsou jistě prospěšné, nicméně obchodní partnerství se zemí s vlivem války kolabující ekonomikou už tak prospěšné být nemusí.

    Bašár Asad by si dovedl představit podpis mírových dohod v Praze.

    Dobré vztahy s Českem by mohly být užitečné i na diplomatické úrovni. V rozhovoru Asad připustil eventualitu podepsání mírových dohod v Praze, kterou považuje za neutrální půdu. Je ale nasnadě se ptát, zdali si pod pojmem „neutrální“ nepředstavuje spíše pojem „na straně Ruska“.

    Zajímavé byly i střípky ze zákulisí, Česko totiž na natáčení rozhovoru spolupracovalo se syrskou televizí. Kromě natáčení se obě země podílely na střihu a finální podoba byla schválená syrskou stranou a rozhovor byl současně vysílán jak v Česku, tak v Sýrii.

    Redaktor Kubal připustil, že rozhovor byl Asadem vedený tak, že v něm jsou určitá sdělení právě pro syrskou stranu.

    Syrský prezident Asad chválí zlepšení vztahů s Českou republikou

    Je otázkou, jestli v očích západu Česká republika po publikování rozhovoru nebude tím, kdo pouze pomohl k vytvoření propagandistického materiálu pro Asadův režim a jen se tím více neposunul od západu směrem k Rusku.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:39 čtvrtek 31. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      87
    • Trapas
      11
    • Haha
      10
    • Tvl
      10
    • Cože
      9
    • Sladký
      9