Jde se opravovat Barranďák, ale... Rozkopané jsou i objížďky! Prahu čeká chaos, hřímá ODS

V pondělí 16. května přijde pro pražské řidiče křest ohněm. Začne se opravovat Barrandovský most, vůbec nejvytíženější dopravní tepna v České republice. Magistrátní opozice předvídá, že se v ulicích města strhne totální chaos, protože plynulého provozu se nedočkáme ani na objížďkách Barranďáku. „Je rozkopané Břežanské údolí, Radotín, přejezd ve Velké Chuchli a v Řeporyjích je oprava mostku,“ vypočítal starosta Prahy 13 a zároveň dopravní expert ODS David Vodrážka.

Oprava Barrandovského mostu je nutnost, protože na něj čtyřicet let nikdo nesáhl. Na tom se shodují prakticky všichni pražští politici. Jenže tak markantní zásah do pražské dopravy si žádá důkladnou přípravu. A ta podle opozice rozhodně neproběhla.

„Určitě je dobře, že začne oprava Barrandovského mostu. Ale není možné, aby byla takto zanedbána koordinace s dotčenými subjekty, ať to jsou městské části, či státní instituce,“ myslí si zastupitel a kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS).

Co je podle něj a jeho kolegů největší problém? Že magistrát neoslovil třeba jednotlivé starosty městských částí, kterých se oprava Barranďáku dotkne nejvíce. 

„O tom, že se bude most rekonstruovat, se ví čtyři roky, s městskými částmi se začalo jednat po jejich výzvě až v březnu. Například starosta Radotína nebyl oslovený ještě vůbec. Jsem starostou dvacet let, ale toto jsem ještě nezažil,“ krčí rameny starosta Prahy 13 a dopravní expert ODS David Vodrážka.

To s sebou nese zásadní komplikaci. Okolí Barrandovského mostu aktuálně není připraveno na nápor řidičů, kteří se ho pokusí objet. Naopak je spousta takových míst sama opravována.

„Za největší chybu považuji, že jsou dopravní omezení kvůli opravám i na menších objízdných trasách, případně je jejich průjezdnost omezená špatně udělanými cyklopruhy či tramvajovými ostrůvky. Je rozkopané Břežanské údolí, Radotín, přejezd ve Velké Chuchli, v Řeporyjích je oprava mostku,“ říká Vodrážka.

ODS také dlouhodobě volala po zřízení koordinátora staveb a uzavírek, což magistrát odmítá.

Prahu čeká velká zkouška v podobě opravy Barrandovského mostu.

Primátor Zdeněk Hřib si nicméně stojí za tím, že opravu Barrandovského mostu bylo nutné udělat neprodleně, protože by prý jinak spadl, což by byl teprve pro Prahu problém.

„Nasměrovali jsme opravy primárně do letních prázdninových měsíců, kdy víme, že je v Praze menší provoz. (...) Pracujeme na preferenčních opatřeních pro MHD,“ uvedl Hřib nedávno v ranním vysílání CNN Prima News.

Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) na obhlídce Barrandovského mostu

Hřímal také nad minulými pražskými vládami, které podle něj nebyly schopné zajistit politickou stabilitu, což je klíčový aspekt k přípravě velkých projektů. Rýpl si speciálně do Bohuslava Svobody, jemuž se dvakrát rozpadla koalice.

„Myslím, že to je asi rekord, to se asi nikomu jinému nepovedlo. Kvůli tomu, že se tady střídali radní jako na orloji, nebylo možné reálně připravovat tyto velké stavby,“ nechal se slyšet Hřib.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:25 pátek 9. září 2022. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 15
  • 14
  • 10
  • 8
  • 2