Barnevernet a kradení dětí? „Nakročeno má celá Evropa,“ myslí si právník Evy Michalákové

Kontroverzní norský úřad Barnevernet budí emoce po celém světě a u štrasburského soudu pro lidská práva čelí hned několika stížnostem. Přesto společnost, která pochybným způsobem odebrala děti české matce Evě Michalákové, pokračuje v krasojízdě, a dokonce si za ní stojí i norské úřady. Jde o odstrašující případ? Právník Evy Michalákové Pavel Hasenkopf se obává, že má k podobnému systému odebírání dětí nakročeno celá Evropa! „U nás dokonce existoval projekt, že nám Norové přepíší zákon o sociálněprávní ochraně dětí,“ připomíná.

Norský úřad Barnevernet, se kterým o vlastní děti bojuje vedle mnoha dalších i Češka Eva Michaláková, byl měl platit za odstrašující případ. Bohužel norská vláda si za ním urputně stojí a podporuje ho v odebírání dětí pro zcela banální důvody.

Nově se úřady v Norsku rozhodly vyhostit polského konzula, který veřejně proti Barnevernetu vystupoval a hájil několik rodin v soudních sporech s touto pochybnou institucí.

Budeme do budoucna dále litovat většinou zcela nevinné rodiče při jejich boji s Barnevernetem, zlepší se situace v Norsku, nebo nastane ta nejhorší možnost, tedy že stejné zákony v sociální ochraně dětí jako na severu budou platit i u nás? Vůbec optimisticky nezní prognóza Pavla Hasenkopfa, bývalého poradce prezidenta Václava Klause a nyní právníka Evy Michalákové.

Eva Michaláková se syny

„Vidím to tak, že máme k tomuto systému nakročeno v rámci celé Evropy, ale Norsko je jeho průkopníkem. Podobné problémy jsou i v Anglii, u nás zase existoval projekt, že nám Norové přepíší zákon o sociálněprávní ochraně dětí, z čehož sešlo právě pod vlivem kauzy paní Michalákové,“ připomněl Hasenkopf v pořadu Štrunc! na serveru Info.cz.

Co by podle právníka nastalo, pokud by ke kauze Michalákové nedošlo a Norové by začali do našich zákonů zasahovat?

„Pravděpodobně by se to velice blížilo tomu jejich postoji, který v podstatě vůbec nereflektuje, že nejdřív mají být nějaká přechodná opatření. Vezměte si, že když tady dostanete dítě do pěstounské péče, tak jeho rodič, pokud nemá vysloveně soudní zákaz, ho může vídat víceméně kdykoliv. Tam, pokud máte soudem stanoveno, že dítě můžete vidět čtyřikrát do roka, tak jste poměrně šťastný člověk, protože standard je dvakrát roka,“ vysvětluje Hasenkopf.

Jak vážná situace v Norsku panuje, to podle právníka Evy Michalákové dosvědčuje fakt, že i řada norských občanů, především rodičů, ze země prchá.

„V tuto chvíli je v Polsku několik norských žadatelů o azyl právě před Barnevernetem, jeden ten azyl už byl udělen. Etničtí Norové s dětmi utíkají z Norska, protože jinak by jim to dítě bylo odebráno. Tohle je případ paní, které už jedno dítě odebráno bylo a teď zjistila, že začalo řízení o dalším, tak utekla do Polska, kde jí byl udělen azyl,“ říká.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:10 středa 19. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 14
  • 11
  • 8
  • 8
  • 7