Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová & Konečný: Šlachta bude zjevením letošním voleb, protože dělá jednoduchou věc

    Robert Šlachta představil hnutí Přísaha. | foto: ČTK

    Pamatuje si volební klip Mikuláše Mináře, který chtěl do politiky, a namísto veselých mužů a žen, co by rádi změnili svět, jsme tu měli ukníkanou Záhadu Blair Witch s těžce se snášejícím listím v podzimním lese, kdy vám Minář říkal, že vlastně ani neví, proč to má dělat. Minář, jenž propadl pocitu, že dokáže dostat milion lidí na Letnou, zcela pohořel a jeho pokus se nepřiblížil ani k tomu, co jen za pár týdnů dokázal Robert Šlachta.

    Po potemnělé krajině bez lidí a bez naděje tu máme Šlachtu, který s hučkou na hlavě a v teplákách vyběhl na sluníčko, a už má pět procent a míří do Poslanecké sněmovny. Politologové rozebírají, jak moc má blízko k Babišovi a co to udělá s koalicemi, které se tady musely upoceně slepovat, aby někdo mohl vyhrát. Přitom je to úplně jednoduché, po dlouhé době se v politice objevil někdo, kdo není salonní jako VK ml., jenž nabízel přívětivější program SPD, kdo není odtržený od lidí jako kandidát na prezidenta Petr Pavel, který má úctyhodnou kariéru a krásně se na něm lesknou metály, ale nechce se mu moc mezi lidi, a někdo, kdo se může stát hitem voleb. Stejně jako naposledy Bartoš, z něhož už roste velký kluk a politik, ale pořád oslovuje jen nějakou specifickou skupinu lidí.

    A mezi ně se vmezeřil policejní Corrado Cattani se svou Chobotnicí, pardon Přísahou, který chytá všechny, kdo nevědí, jak mají volit.

    Má program? Ne, ale to nevadí. Má nějakou vizi? Ne, spíše má emoce z korupcí, zla nebo Vrbětic a je tady teď proto, že nás všechny ochrání. Má nějaké další lidi? Těžko hádat, pokud ano, nejsou vidět, ale není jich vlastně ani potřeba, do voleb má čas sehnat nějaké kandidáty. Koho vlastně oslovuje? Ty, jež zklamala pandemie, SPD je pro ně příliš hardcore, nebo ty, kteří už skoro volili Piráty, ale nakonec dostali obavy. Šlachta je naprosto ideální alternativa nazlobeného protestního voliče, který si ještě nevybral.

    Jak to vlastně tak rychle dokázal? Tak jako všichni úspěšní před ním, vzal si mikinu a šel mezi lidi. Místo koblih má svou knížku a svůj příběh, naslouchá kolemjdoucím, mluví jejich řečí a jak mu zobák narostl, takže mu každý rozumí. Jako policajt, který odstřelil Nečasovu vládu a rozpitval kmotry, působí na voliče coby ten správný ochránce, přestože vazby na politiky měl samozřejmě vždycky, ale nese svou kůži na trh sám za sebe.

    Šlachta není ničí projekt a pokus, je to jen černý kůň voleb, jenž umí získávat nové lidi a nekrade je dalším stranám. Přivádí nové voliče, kteří právě měli volit Mináře, jenže mu nakonec vůbec nerozuměli. Šlachta totiž není aktivista a nedělá ze sebe spasitele ve svetru po mrtvém Havlovi, ale bere to jako práci, již je třeba dělat odspoda a začínat na vesnici, kde lidé mají úplně jiné problémy než v Café Platýz. Ví, že jediným klíčem úspěchu je klasická kontaktní kampaň: přesně taková, jakou tady dělal Zeman.

    Nikdo doposud nevymyslel nic lepšího. Zatímco Petr Fiala objíždí podnikatele a pije s nimi kávu, Robert Šlachta stojí vymrzlý na ulici v péřovce a v čepici a mluví s každým, kdo jde kolem. Image je ostatně důležitější než celý program. Bývalý policista vypadá jako horolezec František Němec z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku, bodrý muž, který má smysl pro humor, je trochu syčák, ale zároveň vám dokáže zachránit život.

    Jestli mu dát hlas, nebo ne, to je otázka. Určitě ale nebudeme sami, kdo je maximálně zvědavý se do voleb dozvědět, co tenhle člověk vlastně chce. I kdyby to mělo být popravdě až poté, co jako zjevení odnikud přeleze do Poslanecké sněmovny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:53 sobota 16. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      110
    • Haha
      17
    • Trapas
      15
    • Tvl
      10
    • Cože
      7
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...