Koukalová & Konečný: Padl Kapitol, ale ne demokracie. Bojte se o to, že selhává hlavně její ochrana

Všichni jsme viděli ty opice visící na bráně Kapitolu a vsadíme se, že jste si stejně jako my řekli: Kde to jsme? Jsme v Bolívii? Jsme v Rumunsku těsně předtím, než postavili ke zdi Nicolae Ceaușesca? Ne, jsme v Americe a všichni se hroutí z toho, že prý byla napadena demokracie a že násilí do 21. století nepatří. To je daleko více překvapivější než komentáře politiků a hysterické reakce mnoha přiblblých celebrit.

Co nás tedy nejvíce, asi stejně jako ostatní pobavené lidi, překvapilo, je, že někdo dokáže napochodovat do budovy Kapitolu, nakráčet cizím lidem do kanclu, tam se posadit na jejich židli a škrábat se mezi nohama. Obrázky, které obletěly svět, byly opravdu k zasmání, Havlova busta s čepicí Donalda Trumpa, Village People na chodbách, Buffalo Bill v sále nebo veselý zloděj s řečnickým pultíkem, který vypadá trochu jako Krajčo a trochu jako Jágr s mulletem, a na konci žena střelená do hrudi.

Zatímco se naše sociální bublina skvěla bavila, politická elita a celebrity opět nezklamaly. Začaly padat výroky o tom, že svatostánek demokracie byl napaden. To může člověk vždycky tak akorát návalem blbosti spadnout ze židle, protože Amerika už dávno žádným vzorem demokracie není, rozhodně tedy ne pro Evropany, ale hlavně každá demonstrace jedině potvrzuje, že demokracie funguje, protože můžete jít do ulic ječet na politiky, stavět se jim nebo to dokonce zvrátit v revoluci.

A pak samozřejmě přišel nejvíce klišovitý výrok ze všech klišé pod všemi klišovitými slunci, a to, že země je rozdělena.

Je, byla a bude. Je to naprosto normální stav, my tady v Česku se dělíme zjednodušeně na levici a pravici, Američané se dělí na republikány a demokraty a obě strany mají nějaké své radikální složky. Jsou to samozřejmě frustráti, kteří nedokážou snést, když někdo z jejich „správné“ strany nevyhraje. Trefně to jako jeden z mála popsal Alexandr Vondra, který na rozdíl od Markét Pekarových v Americe žil a do Kapitolu trefí i bez turistické mapy: „Viděli jsme nějakou hrstku extremistů, ale to samozřejmě není obrázek poloviny Ameriky, která volila Donalda Trumpa (…) To, co Trump předváděl poslední dobou, byla medvědí služba republikánské straně.“

To má rozhodně pravdu, Trumpa to dost poškodilo a celá aféra pomůže jedině demokratům.

Nemáme rádi rovnítka, ale nicméně kdybyste si otevřeli zprávy z roku 2016, dočtete se o tom, jak skupiny radikálních demokratů (to zní divně, co, radikální demokrat…) napadaly po jeho zvolení Trumpovo sídlo v Trump Toweru a možná ho chtěly vyhodit z okna mrakodrapu, těžko říct takhle od stolu, co měly v plánu.

Není to můj prezident, Trumpovo zvolení doprovázejí nepokoje.

V Kalifornii lidé protestovali proti Trumpovi, zapalovali popelnice. Desetitisíce Američanů se nechtějí smířit s tím, že se jejich novým prezidentem stane miliardář Donald Trump, podle CNN se do protestů zapojilo nejméně 25 amerických velkoměst, někde lidé blokovali silnice a ulice, případně pálili vlajky nebo odpadky.

V New Yorku se podle agentury AFP nejméně 10 tisíc nespokojenců shromáždilo na náměstí Union Square, poté se dav vydal po Páté avenue k prezidentově mrakodrapu Trump Tower, kde byl zastaven policejními barikádami.

To jsou skutečné titulky a úryvky z článků z roku 2016. I tehdy se střílelo, i tehdy probíhalo násilí nebo snaha se někam vlámat, zkrátka takový normální projev demokracie. Jiné na tom je akorát to, že tehdy se dav nedostal do Trump Toweru, protože mu v tom zabránily policejní barikády, ale teď se úplně v klidu dostal do útrob Kapitolu, protože jim v tom nebránil nikdo.

To, že padne Kapitol, je především problém státu, nikoliv demokracie.

Kapitol je vlastně větší muzeum s posílenou ochranou a pár agenty v oblecích, kdy ve videích je vidět několik velmi špatně vybavených uniforem, které se davu brání nějakými spreji, co nosívají v kabelkách holky, a to v zemi, kde má skoro každý v kapse pistoli a na zadním sedadle auta brokovnici. Jeden by fakt čekal, že se na místě objeví vodní děla nebo těžce ozbrojená armáda, tak jako za starých časů, kdy například před dvěma lety „žluté vesty“ táhly na Elysejský palác a byla z toho rvačka v celé Paříži. Dnes ale policisté berou nohy na ramena a snaží se vás srovnat něčím, co vypadá jako brčko ze žužú.

Za dob Margaret Thatcherové se lidé a policejní složky řezali jako koně a nikdo nefňukal, že demokracie je ohrožena. Teď je, a to právě kvůli Americe, ohrožena nikoliv demokracie, ale dohled nad ní, protože policie se bojí teroristů a výtržníků, utíkají před nimi nebo si klekají a rabujícím líbají nohy. Po BLM je policie v USA v naprostém úpadku a nemá žádný respekt, než padl Kapitol, několik amerických starostů vydalo svá města davu, a jak to dopadlo, víme všichni. Vandalové ho zvládli za pár dní zdevastovat, vybrakovat a na rozloučenou snad ještě zapálit. Spíše než o demokracii se bojte o to, že selhává její obrana. Kapitol obsadila skupina idiotů, protože to můžou udělat. Pak si za to ponesou odpovědnost, problém ale je to, že je nikdo už nedokáže zastavit.

Nevíme, co jste sledovali vy, ale my jsme v přímém přenosu sledovali další ponížení policie, která už tak odevzdává lidem své stanice, zbraně a auta, takže když už dělají tohle, proč by na oplátku pár lidí nevykoplo dveře od Kapitolu jen tak z plezíru? Hodně zjednodušeně se dá říci, že se řetězu utrhly dvě extremistické party. Jedna lůza za podpory části republikánů vtrhla do Kongresu a zpochybňuje volby, druhá pakáž podporovaná zase demokraty podpaluje města a odmítá policii. Ta druhá má navíc oporu velké části mainstreamových médií, univerzit a především velkého byznysu. Obojí je odpudivé a škodlivé. Trochu to vypadá to jako „falling down“ v americkém stylu a vy saháte po popcornu. Ale svoboda a demokracie zůstaly v cajku.

Zatím.

A nejlepší věc na závěr je stará dobrá věta: Jak se tohle může stát v roce 2021? Může a za dvacet let se mohou stát daleko horší věci. Celebrity na Facebooku, Instagramu a Twitteru, kde je sledují miliony lidí a dělají si tam reklamu, obviňují šéfy sociálních sítí, že to je JEJICH VINA, protože nezablokovali ty, které ony nemají rády, a pak vám v dalším postu prodávají svou voňavku nebo chtějí, abyste si stáhli jejich nový ukvílený song, protože díky těmto zlým šéfům více vydělávají. Francouzská revoluce v 18. století začala i bez Facebooku a Twitteru a chceme vám říct, že jestliže jste ten typ člověka, který se rozhoduje pro násilnou akci v kostýmu Village People tím, že máte dojem, že vám to někdo nařídil na Twitteru, demokracie fakt není pro vás a laskavě padejte do Severní Koreje.

My se možná pohybujeme dopředu v čase a v technologickém pokroku, ale jinak jdeme myšlením zpátky do středověku, navíc jsou v nás pořád ty stejné pudy, násilí tu nikdy nepřestane být a je nebezpečné tvrdit, že vymizelo, že neexistuje nebo že nemá někde místo, jak to teď politici a lidé z Instagramu rádi tvrdí se svými papírky s hashtagem. Tohle nucené zavírání očí pak vede jen k tomu, že když násilí a nebezpečná psychologie davu přijdou, společnost je v koncích a nezná nic jiného než to „vyřešit“ cenzurou. Trumpa zablokovali definitivně, sice to je legitimní, ale není to demokratické, ovšem ten reálný svět tam venku, který neřídí něčí statusy, existovat nepřestal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 4:03 neděle 9. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 273
  • 62
  • 16
  • 14
  • 13
  • 12