Barbie bez vlasů a plavovlasý Ken: Mattel přišel s další hyperkorektní řadou

Rozdíly nás dělají krásnými, s takovým heslem vyrukovala firma Mattel u svojí nové kolekce panenek Barbie. Ta je, jak už tušíte, přímo přehlídkou korektnosti. Pořídit si můžete třeba panenku s nemocí vitiligo, protézou, bez vlasů či třeba Kena vypadajícího jako žena. Za chvíli se zřejmě dočkáme i panenky Barbie s pánským přirozením.

Firma Mattel se v posledních letech dala na boj se zažitými stereotypy. Do prodeje pustila například panenku Barbie s hidžábem. Zdaleka ne všichni ovšem tuto obchodní strategii vítají.

Panenky Barbie samozřejmě platí za oblíbenou hračku holčiček předškolního a školního věku a lidé namítají, že by se politická korektnost takto malým dětem vštěpovat neměla.

Teď Mattel způsobil poprask znovu. A to novými modely panenek řady Barbie Fashionistas, která se nyní pyšní hned 35 odstíny kůže.

Panenky Barbie z nové řady

Nyní tak své dceři můžete pořídit třeba plešatou Barbie, dále pak Barbie černošku s protézou místo nohy nebo například Barbie černošku s kožní vadou vitiligo, kterou trpí třeba slavná modelka Winnie Harlow.

Panenka Barbie s kožní nemocí vitiligo

Novinky ale najdeme také u Kena. Ten má nyní vlasy a vypadá tak trochu jako Ken, který uvažuje o přeměnu v Barbie. 

Mattel ostatně už v září 2019 ostatně představil řadu genderově neutrálních panenek, to aby prý děti nebyly ovlivňované genderovými normami. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:39 pondělí 1. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 70
  • 39
  • 33
  • 29
  • 28
  • 21