Z uprchlického zařízení v Balkové uteklo 13 Afričanů: 6 jich policie stále hledá

Záchytné středisko pro uprchlíky a žadatele o azyl v Balkové | foto: Česká televize

Třináct cizinců uteklo v úterý večer ze záchytného zařízení v Balkové na Plzeňsku, kde běženci čekali na správní vyhoštění do země původu. Pátrají po nich policisté, do akce byly povolány také vrtulníky. Sedm z těchto lidí už se podařilo zadržet.

Policisté z několika krajů a za pomoci vrtulníků pátrají od úterního večera po lidech, kteří uprchli ze záchytného zařízení v Balkové. Policie o tom informovala na Twitteru. Ve středu tiskový mluvčí cizinecké policie Josef Urban upřesnil, že ze zařízení uprchlo celkem třináct osob. Šlo o cizince převážně ze severní Afriky.

„Jsou zajištěni v zařízení z důvodu realizace správního vyhoštění do země původu, nikoliv z důvodu podezření z páchání trestné činnosti,“ doplnili muži zákona.

„Šest osob bylo již před půlnocí zadrženo v okolí Balkové,“ uvedl pro TN.cz ve středu před polednem Urban. Brzy poté zveřejnili plzeňští policisté na Twitteru informaci, že se jim podařilo zadržet dalšího z cizinců. Na útěku je jich tak ještě šest.

Policie zdůraznila, že cizinci zajištění v Balkové nejsou podezřelí z trestné činnosti. „Veřejnost bychom rádi požádali o jakékoliv informace týkající se jejich případného aktuálního pohybu,“ doplnili policisté.

Záchytné středisko pro uprchlíky a žadatele o azyl v Balkové vzniklo v budově bývalé střední školy.

Záchytné středisko pro uprchlíky a žadatele o azyl v Balkové vzniklo v roce 1998 v bývalém objektu střední policejní školy, který ještě předtím sloužil jako stálá škola v přírodě. Ubytovaní jsou tam jenom muži.

V květnu 2017 se část cizinců v Balkové vzbouřila proti policii a zabarikádovala se, policie proti nim zasáhla. Při zákroku nebyl nikdo zraněn.

Záchytné středisko pro uprchlíky a žadatele o azyl v Balkové vzniklo v budově bývalé střední školy.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 čtvrtek 8. června 2023. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 6
  • 4