Chcete si na Bali pronajmout motorku? Kvůli Rusům a Ukrajincům budete mít utrum!

Řízení pod vlivem alkoholu, jízda bez přilby, nebo dokonce bez platného řidičského průkazu. Turisté, kteří si na Bali pronajímají motorky, si z dopravních předpisů nic moc nedělají a na silnicích je to bohužel vidět. Ostrovní ráj, který si oblíbili i Emma Smetanová (35) s Jordanem Hajem (34), proto uvažuje, že pronájem jednostopých motorových vozidel zahraničních návštěvníkům jednoduše zakáže.

„Jako turisté byste se měli také chovat, používat vozidla připravená cestovními kancelářemi, a ne se (po ostrově) potulovat na motorkách, bez triček a oblečení, bez přileb, porušovat (dopravní předpisy), dokonce bez řidičského průkazu,“ uvedl gubernátor Bali Wayan Koster k plánovanému nařízení.

Na nevycválané turisty si v posledních letech hodně stěžují dokonce i místní. Na sociálních sítích koluje mnoho videí a zpráv o neukázněných řidičích. Děje se tak přesto, že je mnoho místních na zahraničních návštěvnících existenčně závislých. Bali, které má přes čtyři miliony obyvatel, v roce 2019 navštívilo více než šest milionů zahraničních turistů.

Mnozí se v té souvislosti obávají dopadu zákazu na cestovní ruch jako takový. Na podniky, jež pronajímají motorky, dopadla koronavirová pandemie obzvlášť tvrdě a podobné opatření by mohlo být likvidační.

Turisté na Bali jezdí na motorkách velmi často. Stejně často bohužel také nedodržují předpisy.

Úřady k možným restrikcím přiměl strmý nárůst vážných dopravních nehod, v posledních měsících jich bylo několik i smrtelných. Letos v lednu zemřeli na Bali občané Ruska a Ukrajiny ve dvou separátních incidentech. Právě ruští občané tvoří největší skupinu zahraničních návštěvníků v Indonésii. Mnozí na Bali zůstali po dobu pandemie a následné ruské invaze na Ukrajinu.

Indonéská vláda proto vážně uvažuje o tom, že zruší udělování víz při příjezdu pro lidi z Ruska a Ukrajiny, kteří podle ní často porušují indonéské zákony.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 pátek 14. července 2023. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 22
  • 12
  • 7
  • 6
  • 4