Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Byl ochotný zabít i sám sebe. Důchodce se zhlédl v Okamurovi a nakonec se z něj stal terorista

    Český terorista Jaromír Balda | foto: iDNES.cz

    Jaromír Balda (71) v roce 2017 pokácel stromy na koleje a čekal, až vlak vykolejí. Nikdo tehdy naštěstí nepřišel o život a samotný důchodce měl prý v plánu se zabít, pokud by jeho čin připravil někoho o život. Soud poslal velkého příznivce SPD, který chtěl v lidech vyvolat strach z islámu a migrace, do vězení na čtyři roky. Ani jedno z důchodcových odvolání nebylo úspěšné, a Balda tak bude muset nastoupit k výkonu trestu. Tomio Okamura se od svého příznivce distancoval.

    Že v roce 2017 nepřišel při železniční nehodě nikdo o život, byla podle řady odborníků pouhá náhoda. Vlaky do kmenů narazily v rychlosti 70 kilometrů v hodině, navíc ve velmi nepřehledných místech trati.

    Nepochopitelné jednání důchodce mělo v jeho hlavě vést k tomu, že pomůže k větším preferencím straně Tomia Okamury. Svůj čin, který soud opakovaně označil za teroristický, tedy naplánoval před volbami. Kmeny na kolejích měly působit jako útok muslimů.

    Že by Balda mohl lidi ve vlacích nejen vyděsit, ale také zranit, či dokonce zabít, to si důchodce uvědomoval a policii měl údajně říci, že byl ochoten se sám zabít, kdyby někdo z pasažérů přišel o život.

    Jaromír Balda se postupně odvolával až k Nejvyššímu soudu.

    „Jaromír Balda byl určitým způsobem obětí manipulace veřejně známých lidí, kteří ve společnosti šíří extremistické názory,“ uvedl v lednu soudce Jiří Wažik s tím, že i přesto musí důchodce nést následky svých činů. 

    Jednasedmdesátiletý muž dostal čtyři roky za mřížemi a měl se také začít léčit. Od té doby se společně se svými obhájci odvolával až k Nejvyššímu soudu, který ovšem rozsudek potvrdil.

    „Ve shodě se státním zástupcem a rozsudky nižších soudů Nejvyšší soud konstatoval, že zde byly jednoznačně naplněny znaky zvlášť závažného zločinu teroristického útoku,“ řekl mluvčí soudu Petr Tomíček.

    Balda však mohl obdržet trest výrazně vyšší, hrozilo mu až 15 let. Krajský soud však rozhodl, že uložený trest bude mírnější, protože senior trpí organickou poruchou osobnosti, která má vliv na jeho chování a výrazně ovlivňuje jeho úsudek. Jeho příčetnost při vykonávání trestného činu měla být snížená.

    Soudce Jiří Wažik v soudní síni nechal přehrát hovor mezi důchodcem a členkou SPD Blankou Vaňkovu z roku 2017. Jaromír Balda v telefonátu vyhrožoval, že se zaměří na muslimy a půjde po nich.

    „Jako se jde po potkanech, po krysách, jako se jde po škodný v lese. Buď my, nebo oni,“ říká na nahrávce Balda. 

    „A těm piz*ám, jak tady nosí ty arabský kutny, to chce vzít malý Molotovův koktejl, pěkně hodit pod nohy, až jim hoří ku*da, p*del, ony si to rozmyslí, aby takhle chodily. Je to jednoduchý, stačí na to dvě deci benzínu,“ vyhrožoval v telefonátu.

    Jaromír Balda při rozhovoru se Tomiem Okamurou, jehož straně SPD chtěl dopomoci...

    Důchodce u stromů, které pokácel, rozházel letáky, na nichž bylo „Alláhu akbar!“. Na veřejnosti pak vylepoval plakáty s texty, které měly působit, že je píše muslim.

    „Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Ten pán se připodobnil Janu Palachovi. Chtěl upozornit spící většinu. Bohužel má pravdu. (...) Ten pán není od pohledu žádný terorista, je to jen zoufalý člověk, který už nevěděl, jak ochránit naši zemi, naše ženy a děti,“ napsala SPD na sociálních sítích.

    Strana nakonec vydala i své oficiální stanovisko a tam činy odsouzeného seniora odsoudila výrazně více.

    „Hnutí SPD považuje jednání důchodce Jaromíra Baldy za jednoznačně odsouzeníhodné. Podobné zoufalé a pomatené činy nejsou a nesmí být nástrojem řešení problémů,“ stojí ve vyjádření strany, která zároveň připomněla, že muž nikdy nebyl členem SPD.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:21 neděle 19. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      41
    • Cože
      34
    • Haha
      33
    • Tvl
      33
    • Super
      31
    • Sladký
      30