Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Karen Mchitarjan: Euro v Baku je důkazem kaviárové diplomacie Ázerbájdžánu a legalizace režimu

    Karen Mchitarjan | foto: Tilen Vajt

    Českou fotbalovou reprezentaci v sobotu čeká čtvrtfinálový zápas evropského šampionátu proti Dánsku, v hledišti ale nebudou téměř žádní fanoušci z Česka. Ne proto, že by o tento lukrativní zápas nebyl zájem, ale dostat se na Olympijský stadion v Baku je téměř nemožné. I to je důvod, proč právě zařazení Ázerbájdžánu mezi hostitelské státy Eura vadí snad všem fotbalovým fanouškům napříč Evropou, aktuálně nejvíce Čechům a Dánům. Vzdálenost je ale to nejmenší, co bychom měli řešit. Tím, že se právě v Baku odehraje takto významný zápas, se diktátorský režim prezidenta Ilhama Alijeva snaží legitimizovat svou existenci, a to za tichého souhlasu evropských funkcionářů.

    Nápad, aby Euro 2020 hostilo více zemí, vyslovil Michel Platini už v roce 2012. Kromě Anglie, Itálie, Německa, Ruska, Maďarska, Španělska, Rumunska, Nizozemska, Skotska či Dánska se do výběru nakonec dostal i Ázerbájdžán, který tak trošku více patří do Asie. Otázkou je, zda na rozhodnutí mělo nějaký vliv to, že v té době byl předsedou UEFA právě Platini, který byl o několik let později zadržen kvůli výslechu v souvislosti s vyšetřováním korupce při volbě Kataru pořadatelem mistrovství světa 2022.

    Není tajemstvím, že právě Ázerbájdžán se úplatkářství neštítí. Už v září 2017 vyšlo najevo, že si měla tamější vláda kupovat v Evropské unii politiky. Na šetření se tehdy podíleli žurnalisté z nezávislého projektu Organizace pro sledování organizovaného zločinu a korupce (OCCRP) a odhalilo se, že ázerbájdžánská vládní elita provozovala dva roky tajný fond, v němž operovali s částkou 64 miliard korun, ze kterých měli uplácet evropské politiky, lobbisty, novináře a podnikatele. Stopa prý vedla i do Česka.

    Za zmínku stojí, že největším zastáncem Ázerbájdžánu v Česku je předseda ČSSD Jan Hamáček, který dokonce v parlamentu založil česko-ázerbájdžánskou meziparlamentní skupinu přátelství. Přímo od Alijeva navíc získal vyznamenání. Nutno říct, že se v minulosti bránil, že z toho žádné výhody nemá.

    Úplatkářství ale není jediný důvod, proč by se něco jako Euro nemělo v Ázerbájdžánu vůbec konat. Hlavním důvodem je diktátorská vláda prezidenta Ilhama Alijeva, jehož jménem se nejen v Ázerbájdžánu, ale už i v evropských městech páchají zvěrstva a tímto se to jenom tiše legalizuje.

    Jako Armén se musím ptát, jak může UEFA dopustit, že se letošní Euro odehrává v hlavním městě státu, který na konci září loňského roku napadl nevinné obyvatele Náhorního Karabachu, na něž útočil kazetovými bombami, které jsou po celém světě zakázané. A Alijev, jenž je velmi viditelně podporovaný tureckým prezidentem Erdoğanem, se netají tím, že mu jde především o vyhlazení všech Arménů. Tudíž o novodobou genocidu.

    Právě v Baku, kde se v sobotu bude hrát čtvrtfinálový zápas mezi Českem a Dánskem, pak nechal vybudovat muzeum loňského 44denního konfliktu, jehož součástí je také vězení, kde jsou jakoby spoutaní dva arménští zajatci. Jiné figuríny představují mrtvé či zraněné vojáky. Otevření takového parku se rovná institucionalizované nenávisti vůči Arménům. To je potvrzení ázerbájdžánské genocidní politiky, která se právě nejen tímto zápasem legalizuje a tiše podporuje.

    Nemluvím o tom, že v Ázerbájdžánu stále drží v zajetí desítky, možná stovky arménských vojáků, kteří měli být už dávno propuštěni. Je jenom otázkou, zda už nejsou po smrti. V minulých měsících se objevilo hned několik videí, v nichž ázerbájdžánští vojáci vraždili arménské zajatce, kteří byli už spoutaní.

    Celý svět pak také viděl záznam, kdy Alijevovi vojáci uřízli hlavu staříkovi z Arménie, který se dopustil jenom toho, že nestihl včas opustit svůj domov, který Azerové nebo žoldáci z řad hrdlořezů z Islámského státu, kteří v tomto konfliktu bojovali na straně Ázerbájdžánu, obklíčili.

    Jak se asi musí cítit ázerbájdžánský opoziční aktivista Mahammad Mirzali, jehož před několika měsíci ve francouzském Nantes napadla skupina útočníků, kteří ho bili, brutálně pobodali a snažili se mu vyříznout jazyk? Mirzali se nedávno nechal slyšet, že cítí, že ho brzy zabijí, přesto nepřestává Alijevův režim kritizovat.

    Už roky se sice říká, že se kaviárová politika Ázerbájdžánu nebude tolerovat, dnes jsme ale svědky pravého opaku.

    Peníze vládnou světu a právě toho Alijev využívá. Tohle je jenom začátek, jednou by dokonce rád pořádal olympijské hry. Neumím si představit, že by se jich zúčastnil kdokoliv z Arménie, protože to je pak možná pro Armény bezpečnější jet do Turecka. Pořádáním podobně velkých sportovních akcí se ale Alijevův režim snaží legitimizovat svou existenci a to je špatně. Nejhorší na tom ale je, že mu jde Evropa na ruku.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:35 sobota 30. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      57
    • Tvl
      15
    • Trapas
      12
    • Cože
      6
    • Sladký
      5
    • Haha
      3