Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Trumfne avokádo palmový olej? Po Americe ničí „hipsterské“ toasty také Afriku!

    Světová poptávka po avokádu raketově roste, farmáři v rozvojových zemích pěstují hlavně tuto plodinu. | foto: Koláž Expres.cz

    Byznys s avokádem se za poslední léta stal natolik lukrativním, že začal být zajímavý také pro gangy, které například v Mexiku bohatly hlavně z drog. Poptávka po plodech hruškovce přelahodného bohužel mrzačí přírodu a společenské poměry nejen v Jižní Americe, ale i v Africe. Problémy začíná mít například Keňa.

    Farmář Simon Kimani, který hospodaří v Kandaře v centrální Keni, pěstuje avokádo na dvou hektarech. Vysloužilý státní úředník nejdříve vysadil kávové keře, ty ale postupně nahradil plodinou, za niž dostane mnohem víc. 

    „V současnosti mám 210 avokádových stromů převážně z odrůdy Hass, najdete tu ale i fuerte,“ pochlubil se pyšný farmář.

    Jeho kroky přímo kopírují aktuální trend, který avokádo vyzdvihuje jako superpotravinu, která se hodí nejen do kuchyně, úspěchy slaví i v kosmetickém průmyslu. Bistra ve světových metropolích, která nenabízejí populární, hipstery tolik opěvovaný toast s avokádem, jsou předem určena k zániku. Plod bohatý na zdravé tuky doporučují nejen odborníci na výživu, ale i celebrity, které se předhánějí v receptech na nejlepší saláty nebo dip guacamole.

    Avokádo se na celkovém vývozu zemědělských produktů z Keni podílí zhruba pětinou, každým rokem se jeho podíl zvyšuje. Farmáři opouštějí tradičnější plodiny jako kávu nebo čaj a houfně přecházejí na avokádové stromy. Ty jsou ale na pěstování dost náročné.

    „Kromě kácení lesů a dopadů na zadržování vody může mít negativní vliv na místní životní prostředí i vysoká spotřeba zemědělské chemie a velké objemy dřeva pro obalový materiál na avokáda,“ varují (nejen) ekologická hnutí.

    Odlesňování a drancování přírody, ke kterému dochází například v Mexiku, tak dost možná čeká i Keňu. Nemluvě o tom, že hruškovec je dost žíznivá dřevina, na tři avokáda, tedy asi půl kila, je třeba 272 litrů vody. A farmáři ji berou, kde mohou, i za cenu vlastního nekomfortu. Městečko Petorca ve vnitrozemí Chile sužuje extrémní sucho a na vině není jen globální oteplování. Hned vedle vysychající řeky se totiž do dáli zelenají avokádové plantáže.

    A důvod? Poptávka Britů po avokádu se za poslední rok zvýšila o 27 procent, supermarkety prodávají tuny zeleného ovoce. Oblíbili si ho vyznavači zdravého životního stylu a nejen britští mileniálové si v bistrech dávají populární avokádový toast. Jenže ani „zdravé“ pohnutky nezabrání obchodníkům a zemědělcům v tom, aby z avokáda a jeho pěstování neudělali „druhou“ palmu olejnou, jejíž pěstování drancuje Indonésii a okolní státy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 27. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      16
    • Trapas
      10
    • Haha
      8
    • Tvl
      7
    • Cože
      6
    • Sladký
      6