S Klinikou je konec! „Nelze tolerovat okupaci cizích objektů,“ rozhodl Ústavní soud

Autonomní sociální centrum Klinika musí být vyklizeno. Definitivně. Několikanásobnou stížnost okupantů objektu na rozhodnutí různých soudních instancí označil Ústavní soud za neopodstatněnou. „Nelze tolerovat okupaci cizích objektů bez právního důvodu jen proto, že jsou momentálně nevyužívány – v tom nelze spatřovat meze výkonu vlastnictví,“ vysvětlil Ústavní soud na Facebooku. Oznámil také, že rozsudek je pravomocný a vykonavatelný.

Žižkovské centrum Klinika je po několik let obýváno squattery, kteří se nechávají opakovaně slyšet, že chátrající budovu využívají k dobročinným účelům a prokazují tím službu společnosti. Před časem ale objekt koupila Správa železniční dopravní cesty a její zástupci se nechali slyšet, že Kliniku hodlají využívat.

Ani to ale dosavadní obyvatele z objektu nedostalo, a tak celá věc putovala před soud. Ve prospěch nového majitele rozhodly už tři soudní instance – Nejvyšší soud, Městský soud v Praze a Obvodní soud pro Prahu 3. K vyklizení objektu to však nevedlo, dosavadní obyvatelé se pokaždé odvolali.

Poslední nadějí, že budou moct objekt i nadále beztrestně okupovat, pro ně byla stížnost u Ústavního soudu. Ta ale dnes zhasla.

„Ústavní soud odmítl ústavní stížnost proti vyklizení Kliniky v Praze. Podle Ústavního soudu není výkon vlastnického práva, spočívající v požadavku na vyklizení bezdůvodně užívané kliniky, kterou chce začít vedlejší účastnice řízení využívat pro vlastní činnost, v rozporu s dobrými mravy, ani s čl. 11 odst. 3 Listiny základních práv a svobod,“ oznámil soud na svých facebookových stránkách.

Klinika na Žižkově

Své rozhodnutí odůvodnil tak, že Správa železniční dopravní cesty již předem avizovala svůj plán na využívání objektu pro vlastní účely. Zřejmě ho také bude chtít zrekonstruovat. 

Podle Ústavního soudu navíc zkrátka není možné, aby někdo obsadil cizí objekt jen proto, že ho vlastník nevyužívá.

„Nelze tolerovat okupaci cizích objektů bez právního důvodu jen proto, že jsou momentálně nevyužívány – v tom nelze spatřovat meze výkonu vlastnictví. Měl-li by stát v úmyslu sám sebe omezit ve vlastnictví v podobných případech a zlegalizovat takzvaný ‚squatting‘, musel by tak učinit cestou legislativních změn,“ vysvětluje soud.

Jak se navíc zdá, dosavadní obyvatelé budou Kliniku muset vyklidit okamžitě. Rozhodnutí soudu je totiž nejen pravomocné, ale i vykonatelné.

„Zároveň byl odmítnut i s ústavní stížností spojený návrh na odklad vykonatelnosti napadených rozhodnutí. Rozsudek Nejvyššího soudu je tedy pravomocný a vykonatelný,“ stojí v soudní zprávě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:58 sobota 2. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 188
  • 16
  • 13
  • 11
  • 6
  • 6