Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tři chlapci měli přijít o rodiče, lidé poslali stovky tisíc. Nikdo neřešil, že se údajná nehoda nedá dohledat

    Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

    Na začátku stál dojemný příběh o třech chlapcích, kteří ze strachu, aby nešli do dětského domova, nikde neoznámili, že přišli o oba rodiče. Synové ve věku sedm, deset a sedmnáct let se o sebe měli po tři měsíce starat sami a na celou událost se mělo přijít až poté, kdy nejstaršího chlapce chytli při krádeži v podniku, kde pracoval. Facebooková stránka zabývající se pěstounskou péčí příběh zveřejnila, otevřel se transparentní účet a některé deníky kauzu přebraly. Teď je ze slzavé historky jen podvod.

    Facebooková stránka „Sklad dětských věcí pro pěstouny – Praha 11“ zveřejnila před pár dny jímavý příběh o tom, jak syn jedné ze sociálních pracovnic nachytal svého sedmnáctiletého kolegu, který u nich v práci kradl potraviny.

    Když si s chlapcem promluvil, měl se dozvědět, že sedmnáctiletý chlapec žije se svými dvěma mladšími bratry sám, protože rodiče se před třemi měsíci zabili při autonehodě. Děti nechtěly jít do dětského domova, kde měla údajně strávit dětství jejich zemřelá matka, a proto se rozhodly, že nikomu nic neohlásí a ten nejstarší bude vydělávat na složenky.

    Jeho plat z brigády ale nestačil na pokrytí celé domácnosti, a tak byl sedmnáctiletý chlapec chycen při krádeži potravin v podniku rychlého občerstvení, aby měli jeho mladší sourozenci ve věku sedm a deset let co jíst. Svěřil se s příběhem svému stejně starému kolegovi a ten to oznámil své matce, pěstounce Evě Ptáčkové, která příběh popsala na zmíněné stránce. Et voilà, příběh byl na světě.

    Žádná taková nehoda není k dohledání

    Vznikl dokonce transparentní účet na podporu tří sirotků, kam lidé poslali více než čtvrt milionu korun. Rodinu prý bezplatně zastupoval právník, jenž chtěl pro chlapce vymoci peníze za hrubé nakládání s poškozenými, dokonce se objevila informace, že rodiče zemřeli během tragické nehody ne vlastní vinou, a proto měly děti nárok na odškodnění.

    Příběh převzala některá česká média, přičemž už samotná otázka se skrývá v autonehodě nastalé před třemi měsíci, během níž by zemřeli oba rodiče a zůstaly by po nich tři děti.

    Žádná taková se totiž nedá dohledat.

    Kdyby se něco podobného stalo, a nemusela by to být jen autonehoda, média nebo policejní svodky by jistě informovaly o tragédii, po které by zůstali tři sirotci. Minimálně by se ozvali nějací příbuzní nebo známí, kteří by pro děti vyhlásili sbírku, děje se to i v méně „tragických“ případech.

    Podivných otázek ale bylo více. Proč by policie v případě nezletilých neinformovala sociální služby? Proč právník, jenž nabídl své služby, neměl informace o údajné autonehodě? Jak to, že státní správa neevidovala po tři měsíce tři sirotky a úřady nezakročily?

    300 tisíc korun vybraných na lež

    Příběh se navíc samovolně šířil sociálními sítěmi včetně toho, že „jedna hodná pěstounka v invalidním důchodu nabídla chlapcům, že jim bude dělat tetu a pomůže jim vyřešit vše ohledně domácnosti“. Lidé proto začali na zřízený účet posílat peníze, facebooková stránka pěstounské péče dokonce informovala o tom, že chlapcům darovala potravinovou sbírku a pomohla jim vyprat prádlo.

    Na účtu se nyní nachází zhruba 300 tisíc korun a všechny se budou vracet původním dárcům. „Prošetřování situace směřuje k tomu, že jde o podvod. Vše dále prověřujeme a vyzýváme veřejnost, aby do sbírky dále nepřispívala,“ říká mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

    K pomoci třem chlapcům vyzývaly i známé osobnosti na sociálních sítích, například Pavel Novotný nebo Nora Fridrichová. Jako poškození se cítí i pracovníci pěstounské péče, kteří se o případ starali, ti se omluvili veřejnosti a přislíbili nápravu.

    Zatím není jasné, zda je to celé vymyšlené jen kvůli krádeži sedmnáctiletého chlapce, nebo zda je v tom nějaký další problém, stále se totiž nic neví o rodičích a příbuzných tří dětí.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:32 úterý 8. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      44
    • Trapas
      34
    • Tvl
      28
    • Super
      24
    • Cože
      20
    • Sladký
      19