Měl dvě dcery, pamatuji ho ještě jako „kluka“. Šándor vzpomíná na zabitého generála Jakubů

  • V sobotu u Špindlerova Mlýna došlo k autonehodě.
  • Automobilový závodník v mustangu přejel do protisměru a ve vysoké rychlosti narazil do Škody Rapid.
  • V ní seděl brigádní generál Milan Jakubů, který na místě zemřel.
  • Na svého mladšího kolegu nyní zavzpomínal Andor Šándor.
Bezohledný řidič mustangu, kterým má být údajně automobilový jezdec Vojtěch Ch. (30), v sobotu u Špindlerova Mlýna ve vysoké rychlosti narazil do Škody Rapid, ve které seděl brigádní generál Milan Jakubů (†49). Ten na místě zemřel. Redakce Expres.cz se spojila s bývalým náčelníkem Vojenské zpravodajské služby Andorem Šándorem (62). Toho sobotní tragédie velice rozesmutnila. „Byl to mladý kluk a v armádě patřil k těm dobrým,“ svěřil se nám Šándor. Co vzkázal řidiči, který nehodu zavinil?

O brigádním generálovi, který zemřel na následky autonehody u Špindlerova Mlýna, se toho v posledních dnech napsalo a namluvilo hodně. 

Kolují informace, že šlo o velice slušného a čestného muže, který celý svůj profesní život zasvětil tomu, aby se lidé v České republice cítili co nejvíce bezpečně. Měl ale rodinu? A jaký byl v soukromí? O tom zatím ani zmínka.

Kontaktovali jsme brigádního generála v záloze Andora Šándora. I ten má na zesnulého Milana Jakubů jen ty nejlepší vzpomínky.

„Dozvěděl jsem se to od našeho společného známého z armády. Když jsem tu zprávu slyšel, hned jsem si ho vybavil, pamatoval jsem si ho jako toho, který patřil k těm dobrým,“ sdělil nám na úvod Šándor, který také zavzpomínal na to, jak Milana Jakubů poznal.

„Když jsem odcházel z vedení rozvědky, byl to relativně mladík. Mně bylo 45, jemu 32. Pamatuji si ho jako takového slušného kluka. Stal se z něj generál, na vyšších funkcích uspěl a to je jeho vizitka. Z každodenní práce jsem ho ale neznal,“ popsal zesnulého brigádního generála Šándor.

Andor Šándor zesnulého brigádního generála popsal jako jednoho z těch lepších lidí, které v armádě zažil.

Podle Šándora měl Milan Jakubů dvě dcery. „Neznám je ale osobně a nevím tedy, kolik jim je let,“ řekl nám Šándor.

Uznávaný bezpečnostní analytik svého bývalého kolegu naposledy potkal před necelým rokem na tradiční sešlosti. 

„Scházíme se vždy 12. listopadu na výročí založení Vojenského zpravodajství na Vítkově na památníku. Tam jsem ho musel vidět naposledy. Je to už skoro rok, strašně to utíká,“ říká Šándor, který na závěr zaslal drsný vzkaz řidiči, jenž nehodu svým bezohledným chováním způsobil.

„Se svobodou má přicházet zodpovědnost. Kdyby ti idioti, co jezdili v tom Špindlu, byli aspoň trochu zodpovědní, tak tady Milan mohl být a mohl žít. Je to brutální průřez této společnosti. Všichni myslí jen sami na sebe a na svoje blaho. Chtějí mít svobodu, ale neuvažují nad tím, že se svobodou musí přicházet také odpovědnost za to, co činím. Ten idiot měl u sebe dvanáctileté dítě! To je další ukázka debila, nemůžu to říct jinak než takhle natvrdo,“ zakončil viditelně znechucený Šándor.

Řidičem, který sobotní nehodu u Špindlerova Mlýna způsobil, má být údajně amatérský automobilový závodník Vojtěch Ch. V osudný den se podle svědků proháněl rychlostí až 150 km/h. Údajně závodil se svým otcem. To ale řidič mustangu odmítá.

„My jsme nezávodili, nedocházelo tam k předjíždění. Byli jsme za sebou, vezl jsem syna řidiče toho červeného vozu,“ řekl Vojtěch Ch. pro TN.cz.

Podle dostupných informací byla do nemocnice po nehodě převezena také sedmačtyřicetiletá žena, která seděla ve Škodě Rapid s Milanem Jakubů a v současné době bojuje o život.

V mustangu kromě řidiče seděl ještě jeho dvanáctiletý bratr.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 1:29 pátek 24. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 211
  • 50
  • 49
  • 46
  • 42
  • 38